Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojili su odgovor na pismo međunarodne zajednice, navodeći da su primili k znanju zabrinutost i većinu konstruktivnih kritika.

U odgovoru na zajedničko pismo koje su im 28. maja uputili OSCE-a, Američka ambasada i Delegacija EU, VSTV konstatuje da je svjestan kašnjenja u provođenju postupka imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, kao i sudija Ustavnog suda FBiH.

- Ističemo da je to kašnjenje u najvećoj mjeri posljedica i objektivnih uzroka, kao što je usvajanje novog normativnog okvira za imenovanja, a ne samo naših subjektivnih propusta - navodi se u pismu VSTV-a.

Dodaju da će pristupiti intenziviranju tih postupaka i izvršiti imenovanja, uz stalno analiziranje normativnog okvira u ovoj oblasti.

U pismu se ističe da je VSTV počeo pratiti novousvojeni sistem ocjenjivanja, kao i da čvrsto ostaje kod odluka iz oblasti finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija i da pripremaju revidirani tekst Pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi tih izvještaja, koji neće biti suprotan preporukama evropskih eksperata.

U pismu se poziva zakonodavna vlast da što prije donese novi zakon o VSTV-u, zasnovan na preporukama eksperata Evropske komisije i mišljenjima Venecijanske komisije.

- U narednom periodu izradit ćemo vlastiti reformski program i prezentovati ga na konvenciji planiranoj za novembar 2019. -  navodi se u pismu usvojenom trećeg i posljednjeg dana zasjedanja.