Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, nakon što je otkazao posjetu Istočnom Sarajevu koja je bila zakazana za danas, uputio je pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

U pismu je naveo kako mu je iskreno žao što neće moći sudjelovati u, kako je kazao, važnoj i veličanstvenoj ceremoniji otvaranja bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu, kao ni u prilici da s njim razgovara o brojnim zajedničkim projektima i podršci Srbije Republici Srpskoj i njezinom narodu, prenose beogradski mediji. 

- U potpunosti razumijem to što ste od mene tražili da danas ne prisustvujem događaju koji smo dugo i temeljno pripremali, i to, poštovani predsjedniče, govori o vašoj odgovornosti i brizi za cjelinu interesa srpskog naroda. Napadi kojima je Srbija bila izložena tokom izborne kampanje u Bosni i Hercegovini, nisu nikakva novost - napisao je Vučić, a prenijela je služba za informiranje predsjednika Srbije. 

Srbijanski predsjednik ocjenjuje kako je novost da su u tim napadima i optužbama sudjelovali i neki srpski političari i analitičari, računajući da će time dobiti širu podršku dijela međunarodne zajednice u ostvarenju ličnih interesa. 

- Svejedno, zahvalan sam vama na razumijevanju, a posebno sam zahvalan našem narodu u Republici Srpskoj, koji voli Srbiju, i obećavam vam da će pomoć i razvojna podrška Srbije biti samo veća i snažnija - napisao je Vučić. 

On se osvrnuo i na posjetu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini, uoči Općih izbora.  

- Uostalom, poštovani predsjedniče, u Bosnu i Hercegovinu, u izbornu kampanju, stigao je i hrvatski premijer Plenković, ali gotovo niko, pogotovo ne iz Evropske unije, nije optužio Hrvatsku za direktno miješanje u unutrašnje stvari BiH, kao što niko nije optuživao Sarajevo za miješanje u stvari drugih država čiji su lideri kretali u izborne kampanje upravo iz glavnog grada Bosne i Hercegovine", naveo je Vučić i dodao: "I vama i meni je sasvim jasno da postoji dežurni krivac, a to smo mi Srbi". 

Upravo zato, naglasio je, saradnja Srbije i Srpske, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, u budućnosti, mora da bude sveobuhvatna i snažnija.