open-navfaktor-logo
search
Opet Lakija prenijelo
Vulin Vučića treba pitati o Jevrejskom groblju, pa onda izjavljivati: "Još po sarajevskim brdima brojimo mrtve Srbe"
Izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vulin rekao je večeras da Srbija nikada neće odšutiti niti jednu uvredu upućenu Republici Srpskoj, te da se mora poštovati RS, ako se želi uspješna, mirna i poštovana BiH.
28.02.2020. u 21:35
get url
text

Vulin je, kako prenosi Srna, rekao da neće pogriješiti ni kada kaže da Srbija nikada neće dopustiti da bude umanjeno ijedno ovlaštenje Republike Srpske, da je isprazne i pretvore u besmislenu ljušturu koja će nositi ime, a neće imati pravo da odlučuje o životu sebe i svoje djece.

- Ako hoćete uspješnu BiH, onda mora biti i uspješne Republike Srpske. Ako hoćete mirnu BiH, onda mora biti i mirne Republike Srpske. Ako hoćete poštovanu BiH, onda morate poštovati i Republiku Srpsku - istakao je Vulin na prijemu u Beogradu, povodom "Dana Republike Srpske i 28 godina od donošenja njenog prvog Ustava".

Obraćajući se prisutnima u Skupštini grada Beograda, Vulin je rekao da Srbija pravo Republike Srpske i srpskog naroda da opstane i da se odbrani nikada nije pustila drugima.

- Brinemo kada čujemo da se iz drugih država osporava pravo članu Predsjedništva da kaže svoj politički stav, da zastupa svoj narod, da kaže ko je dobrodošao, a ko nije, da u ime naroda koji je ga je izabrao kaže šta misli - naveo je Vulin, koji je i ministar odbrane Srbije.

On je dodao da Srbija brine kada se kaže da će Dejtonski mirovni sporazum biti zamijenjen odlukom ili voljom ove ili one sile, ovog ili onog političara.

- Brinemo, jer nikom kao Srbiji i srpskom narodu nije stalo do mira - rekao je Vulin.

Prema njegovim riječima, narod koji je pretrpio jasenovački genocid, doživio Jadovno, Prebilovce, Bljesak, Oluju, podrinjske pokolje, jame bezdanice u Mrkonjiću, narod koji još prebrojava mrtve po sarajevskim brdima, koji još ne zna kako se zovu oni koji su mu strijeljali djecu po Goraždevu, niti oni koji su mu ubili dvogodišnjeg Danila Cokića - nema pravo na neslogu, nejedinstvo i da zaboravi ijednog Srbina gdje god da živi.

Kada je već riječ o sarajevskim brdima, ne bi bilo na odmet da Vulin pita svog šefa, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića šta je radio na Jevrejskom groblju, i drugim lokacijama oko Sarajeva, u vrijeme kada je njihova država vršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. 

A mogao bi pitati i osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja o istoj temi. 

Šešelj je 1995. godine obilazio srpske paravojne formacije koje su držale Sarajevo u okruženju, a na frontu ga je pozdravio i Aleksandar Vučić.

Na snimci se vidi kako se Vučić rukuje sa Šešeljem držeći automatsku pušku (pogledajte od 3. minute). 

Sam Šešelj je na svjedočenju u Hagu potvrdio da je Vučić bio dobrovoljac Srpske radikalne stranke kod Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju u Sarajevu, a poslije je radio na televiziji Pale. 

Četnički vojvoda Slavko Aleksić poznat je kao jedan od najvećih zločinaca za vrijeme rata u Sarajevu. On je bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Jevrejskog groblja, sa kojeg je svakodnevno terorizirao građane Sarajeva. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.