open-navfaktor-logo
search
Savjetuje se
WHO državama: Ne uvodite za putovanja obavezu dokaza o vakcinaciji ili imunitetu
Vanredni odbor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) državama savjetuje da ne uvjetuju međunarodna putovanja dokazima o vakcinaciji ili imunitetu.
15.01.2021. u 19:36
get url
text
Vakcina
Vakcina

Odbor s 19 nezavisnih stručnjaka održao je svoj šesti sastanak u godini dana pod predsjedanjem Francuza Didiera Houssina, u vrijeme dok se broj umrlih od covida-19 približava broju od dva miliona.

Stručnjaci su dali niz preporuka koje je glavni sekretar WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus prihvatio i poslao članicama Ujedinjenih naroda, stoji u saopćenju organizacije, a prenosi agencija Reuters.

- U ovom trenutku za međunarodna putovanja nemojte uvoditi obavezu dokaza o vakcinaciji ili imunitetu jer i dalje ima ključnih nepoznanica o djelotvornosti vakcine u smanjivanju transmisije, a vakcine nisu u potpunosti dostupna. Dokaz o vakcinaciji ne smije izuzeti međunarodne putnike od drugih restriktivnih mjera za smanjenje rizika zaraze tokom putovanja - rekao je odbor WHO-a.

Odbor je pozvao države da prate pojavljivanje novih sojeva poput onih u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici kako bi procijenile djelotvornost vakcina, lijekova i dijagnostičkih testova. WHO poziva i na slanje tehnologija siromašnijim državama kako bi se ubrzala svjetska proizvodnja vakcina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.