open-navfaktor-logo
search
Susret u Moskvi
Xi Jinping tražio od Putina da rade zajednički u najvećim globalnim promjenama u stoljeću
Kineski predsjednik Xi Jinping napustio je Rusiju u srijedu nakon grandioznog pokazivanja solidarnosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom protiv Zapada, koje je završilo tako što su se dvojica autokrata obavezala da će raditi zajedno na oblikovanju novog svjetskog poretka.
22.03.2023. u 09:51
get url
text

Tokom dvodnevne posjete, Xi je jedva spomenuo ukrajinski sukob i u utorak je u završnim napomenama izjavio da Kina ima "nepristrasan stav". Nije bilo nagovještaja da su Xijevi napori da igra ulogu mirotvorca dali rezultate, a nije ponudio ni direktnu podršku Putinovom ratu u Ukrajini.

Ipak, kada je Xi otišao, rekao je Putinu: "Sada postoje promjene koje se nisu dogodile stotinu godina. Kada smo zajedno, mi pokrećemo te promjene."

- Slažem se - rekao je Putin, na šta je Xi odgovorio: - Čuvaj se, dragi prijatelju, molim te.

Komentarišući sastanak Xija i Putina, Bijela kuća je saopćila da stav Kine nije nepristrasan i pozvala Peking da izvrši pritisak na Rusiju da se povuče sa suverene teritorije Ukrajine kako bi se okončao najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Tokom noći, dok je Xi boravio u Moskvi, ruske snage su pokrenule "masovni zračni napad", ispalivši 21 dron Shahed-136, saopćio je u srijedu generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Dok se Xi pripremao da napusti Moskvu, sirene za zračnu uzbunu oglasile su se širom ukrajinske prijestolnice Kijeva i na sjeveru i istoku Ukrajine, uz izvještaje o napadima dronovima, ali bez većih razaranja.

Najavljena od Kremlja kao iskazivanje podrške svog najmoćnijeg prijatelja, Xijeva posjeta Moskvi odražavala je pažljivo organiziranu pompu i ceremoniju, ali je spektakl također obilježen obiljem demonstrativnog druženja između dvojice čelnika.

Xi i Putin jedan drugog su nazivali dragim prijateljima, obećali ekonomsku saradnju i opisali odnose svojih zemalja kao najbolje koji su ikada bili.

- Oni (čelnici) dijele stav da je ovaj odnos daleko prevazišao bilateralne okvire i stekao kritičnu važnost za globalnu sliku i budućnost čovječanstva - navodi se u saopćenju koje je objavila Kina, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.