Izmjene ove odluke se ne odose na poskupljenje ili promjenu visine cijene ove usluge za građane. Izmjenama je regulisana raspodjela sredstava prikupljenih od naplate ove vrste usluga između KJKP Rad i Ministarstva saobraćaja, shodno mišljenju Uprave za indirektno oporezivanje KS, a u vezi s oporezivanjem komunalnih usluga parkiranja.

Parkiranje automobila u Kantonu Sarajevo odvija se u tri zone (nulta, prva i druga zona) i trenutno se ne planira uvođenje novih parking zona, a nema naznaka da bi moglo doći do poskupljenja parkiranja. Preduzeće Rad na području Kantona Sarajevo upravlja sa 1.707 parking mjesta. Broj garažnih mjesta u zatvorenim garažama iznosi 2.316, a broj garažnih mjesta na otvorenom dijelu iznosi 1.609, saznali smo u preduzeću Rad.

Koliko KJKP Rad godišnje zaradi od parkinga?

- Prihod od naplate parkiranja od 1. januara do 30. novembra 2020. godine iznosi jedan milion 191.097 maraka. Od ukupnog prihoda nakona plaćenog PDV-a, 40 posto bruto iznosa pripada Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, a 53 posto neto iznosa pripada KJKP Rad. Novac koji zaradimo troši se za održavanje javnih parkinga i garaža - kazao je Mirsad Hošić, v. d. direktora KJKP Rad.