open-navfaktor-logo
search
Politička trgovina
Za izbor policijskog komesara NiP će Našoj stranci "platiti" imenovanjem direktora TVSA
Izostanak neodlučnosti nije posljedica vjere u Selimovićeve kvalitete i opravdanost njegovog izbora već najprostije političke trgovine
15.08.2019. u 17:40
get url
text

Izbor komesara MUP-a Kantona Sarajevo unio je dodatni razdor u vladajućoj koaliciji, koji se nastoji po svaku cijenu sanirati političkom trgovinom. U utorak je Vlada Kantona Sarajevo za novog komesara imenovala Nusreta Selimovića, "favorita" Naroda i pravde, a podrška ministara ostalih stranaka imala je svoju cijenu.

Njegovo imenovanje nisu podržali ministri iz Demokratske fronte i SBB-a, dok su se ministri iz SDP-a, uprkos ranijim internim dogovorima, u posljednji trenutak "predomislili" te su podržali Selimovićev izbor. Ministri iz Naše stranke nisu imali dilema. Izostanak neodlučnosti nije posljedica vjere u Selimovićeve kvalitete i opravdanost njegovog izbora već najprostije političke trgovine.

U zamjenu za podršku Selimoviću, Narod i pravda će, prema informacijama Faktora, biti primorana podržati imenovanje kandidata Naše stranke za generalnog direktora Televizije Kantona Sarajevo (TVSA).

Podsjetit ćemo da je trenutna vršiteljica dužnosti generalnog direktora TVSA Kristina Ljevak, koja je na tu poziciju imenovana upravo na prijedlog Naše stranke. Međutim, njen izbor na poziciju generalne direktorice nakon provedene konkursne procedure spriječen je i zbog protivljenja Naroda i pravde, upakovanog u "nezadovoljavanje uvjeta".

Ta se stranka, podsjetit ćemo, usprotivila zahtjevima Ljevak da najuži tim njenih saradnika bude "tim profesionalaca, bez ličnih i političkih interesa", što je bilo u suprotnosti sa ambicijama šefa Naroda i pravde Elmedina Konakovića da na poziciju izvršnog direktora programa i produkcije imenuje Harisa Dučića. Ista stranka se na Ljevak obrušila i zbog bugarskog filma "Tužilac, branilac, otac i sin", koji je na TVSA emitiran 11. jula ove godine, te su od rukovodstva TVSA, odnosno v. d. generalne direktorice te televizijske kuće Kristine Ljevak zatražili "preuzimanje odgovornosti".

Podsjetit ćemo da je konkurs za izbor generalnog direktora TVSA poništen 17. jula te se očekuje raspisivanje novog.

Politički uvjetovan izbor čelnika javnih ustanova u suprotnosti je sa deklarativnim opredjeljenjem predstavnika vladajuće većine u Kantonu Sarajevo o izboru najkvalitetnijih, a ne političkih podobnih kandidata, i to isključivo na temelju konkursne procedure. Da ta opredijeljenost baš ne funkcionira u praksi, potvrdilo je upravo imenovanje Dučića na mjesto izvršnog direktora TVSA, ali i Selimovića za policijskog komesara u Kantonu Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.