open-navfaktor-logo
search
Potpisan sporazum
Za izgradnju dionice Tarčin - Ivan grant EU-a od 11,8 miliona eura
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Matteo Rivellini potpisali su sporazum o grantu Evropske unije (EU) u vrijednosti 11,78 miliona eura za izgradnju poddionice Tarčin – Ivan na autoputu Vc.
30.07.2020. u 10:11
get url
text

Ugovor o grantu za finansiranje izgradnje autoceste na Koridoru Vc potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa COVID-19.

- Zahvaljujući ovim grant sredstvima Evropske unije bit će finansirani radovi na izgradnju nove dionice autoceste približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin - ulaz u tunel Ivan - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Bevanda je ocijenio da je ovo projekat koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje jer je dio Panevropskog koridora Vc koji vodi ka Jadranskom moru.

- Ovo je projekat koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratit će udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M17 s Koridorom Vc. Osim bržeg i ugodnijeg putovanja izgradnjom ove moderne ceste otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita okoliša - naglasio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Projekat će implementirati JP Autoceste Federacije BiH, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.