Nedjelja, 20.06.2021.
FOTO: ARHIV

Za još dva mjeseca produžen pritvor osumnjičenim u predmetu "Profit"

Kantonalni sud u Sarajevu produžio je za još dva mjeseca pritvor Zijadu Blekiću, Edinu Dizdaru, Daveru Halilbegoviću, Arminu Mulahusiću i Jasminu Jusufraniću, koji su prije mjesec pritvoreni u sklopu istrage u predmetu "Profit".

Tužilaštvo, podsjetimo, vodi istragu protiv više osoba, koje tereti da su u sklopu organizovane kriminalne grupe počinili krivična djela zloupotreba položaja, pranje novca, prevara u privrednom poslovanju i na taj način stekli ogromnu nezakonitu imovinsku korist.

Tužilaštvo KS pritvor je nakon hapšenja tražilo za Smiljku Jusufranić, Edina Dizdara i Zijada Blekića, za koje se tvrdi da su organizirali kriminalnu grupu, te Muharema Bajrića, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Edina Muftića, Alena Murguza, Jasmina Jusufranića i Branislava Petrovića, koji su prema tvrdnjama Tužilaštva postali članovi te grupe.

Sud je prije mjesec prihvatio prijedlog samo u odnosu na ovih pet osumnjičenih, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode, uglavnom bez mjera zabrane.

Za većinu osumnjičenih pritvor je zatražen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili saučesnike i skrivati dokaze, kao i bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.

Prema tvrdnjama Tužilaštva koje su se mogle čuti na ročištu za određivanje pritvora, osumnjičeni su, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM.

Samo članovima porodice Jusufranić se na teret stavlja da su nezakonito stekli skoro šest i po miliona maraka.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh