open-navfaktor-logo
search
Objavljeni dokumenti
Za nabavku respiratora i opreme u RS-u isplaćeno 2.975.000 eura
Firma Medietik iz Banje Luke sklopila je 7. aprila ugovor o nabavci 50 respiratora i prateće opreme sa švicarskom firmom Technologies, za šta je isplaćeno 2.975.000 eura.
16.06.2020. u 17:43
get url
text
Respirator

Prema ovom ugovoru, troškovi uvoza i carine idu na trošak preduzeća Medietik. Srni je iz ovog preduzeća ranije potvrđeno da su svi respiratori i ventilatori za intezivnu njegu u RS-u nabavljani po tadašnjim tržišnim cijenama, a specifikaciju respiratora, kako se navodi, dala je struka, stručni ljekari u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci.

Iz Medietika su naglasili da je nabavna cijena respiratora bila 59.500 eura, bez troškova uvoza, špedicije i transporta do samog odredišta, dok je prodajna cijena bila 134.455 KM, jer je ovo preduzeće platilo uvoznu špediciju i manipulativne troškove.

Iz ovog preduzeća kategorično su odbacili tvrdnje predstavnika PDP-a da su respiratori i ventilatori za intezivnu njegu nabavljani po jednoj a isporučeni po tri puta skupljoj cijeni. Prema pisanju RTRS-a, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je u Narodnoj skupštini da su respiratori nabavljeni po toj cijeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.