Rijetka kartica Pokemon Base Set iz 1999. godine Shadowless 1st Edition Holo Charizard prodana je prošle sedmice na PWCC March Premier aukciji.

- Prodaja je postavila rekord svih vremena za Charizard karticu iz osnovnog seta - navodi se u saopćenju aukcijske kuće.

Ono što karticu čini jedinstvenom je njena savršena ocjena PSA 10 Gem Mint. Iako postoji 3.000 primjeraka kartice, samo 121 je dobilo tu oznaku, navodi aukcijska kuća PWCC.

- Ovo je kartica u kojoj potražnja i dalje nadmašuje ponudu - rekao je za CNN Jesse Craig, direktor poslovnog razvoja u PWCC-u.

Kartaška igra, zasnovana na popularnoj Pokemon medijskoj franšizi, privukla je kolekcionare iz cijelog svijeta, a mnogi plaćaju najskuplje za rijetke karte.

Ovo nije prvi put da Pokemon kartice budu prodate za visok iznos na aukcijama. Prvo izdanje kartice Pokemon Charizard br. 4 iz 1999. prodato je ranije ovog mjeseca za 336.000 dolara. Prošle godine, Pokemon Japanese Topsun Charizard Blue Back kartica iz 1995. godine prodata je za 493.230 dolara.