open-navfaktor-logo
search
Predmet "Napon"
Za posao u Elektroprenosu tražili 15.000 KM: Trojka priznala krivnju, predložene minimalne kazne
Trojica optuženih za trgovinu uticajem u vezi zapošljavanja u jedinoj zajedničkoj državnoj kompaniji Elektroprenos BiH, priznali su krivnju i sklopili sporazume sa tužilaštvom u kojima su im predložene zatvorske kazne ispod zakonom propisanih za ovo krivično djelo.
21.02.2023. u 14:48
get url
text

U predmetu "Napon", sporazume sa tužilaštvom su sklopili bivši izvršni direktor za kadrovske poslove i članu Uprave "Elektroprenosa BiH" Vinko Đuragić (67) na deset mjeseci zatvora, zaposlenik Gradske uprave Banja Luka Želimir Rokvić (51) na devet mjeseci i nekadašnji elektromonter u Elektroprenosu Dalibor Simić (42) na osam mjeseci zatvora.

Za spomenuto krivično djelo predviđena je kazna od jedne do pet godina zatvora.

Odluku o predloženim sporazumima donijet će sutra, u Okružnom sudu Banja Luka, sudija Blagoje Dragosavljević koji sudi u ovom predmetu, dok optužnicu zastupa tužiteljica Sanja Tadić-Stojisavljević.

Optužnica ih tereti da su od Saše R. iz Doboja zahtijevali 15.000 KM kako bi mu omogućili da se zaposli kao monter u Elektroprenosu BiH.

U optužnici se navodi da se, krajem oktobra 2020. godine, a nakon konkursa za zasnivanje radnog odnosa za više radnika u Elektroprenos BiH, Đuragić sastao sa Rokvićem preko kojeg je za sebe zahtijevao nagradu da bi korištenjem svog službenog položaja posredovao u zapošljavanju prijavljenih kandidata. Predao mu je spisak sa podacima kandidata, zahtijevajući za sebe 10.000 KM za kandidate sa visokom stručnom spremom i 8.000 KM za one sa srednjom stručnom spremom.

Rokvićev zadatak je bio da kontaktira kandidate i pronađe one koji su voljni da plate navedeni iznos, a on je potom spisak predao Simiću, kako bi ostvario kontakt s kandidatima i od njih zahtijevao od 13.000 do 15.000 KM za radno mjesto.

- Iznos su uvećali za njima pripadajući dio - navodi se u optužnici.

U tu svrhu su nabavili mobilne telefone.

- Simić je pozvao kandidata Sašu R. i predstavio se kao Željko ispred komisije i zahtijevao 15.000 KM kako bi posredovao u njegovom zapošljavanju - navodi se u optužnici.

Oštećeni mu je naknadno poslao poruku: "Donio sam odluku, pristajem", pa su se sastali u jednom tržnom centru u Banjoj Luci. Međutim, Saša R. je sve prijavio policiji, a trojica optuženih su uhapšeni u akciji "Napon".

Tužiteljica Tadić-Stojisavljević je danas objasnila da su sporazumi sklopljeni radi ekonomičnosti potupka, kao i da su već u istrazi, tada osumnjičeni, priznali krivično djelo i tako doprinijeli njegovom rasvjetljavanju i prikupljanju dokaza.

Govoreći o predloženim kaznama, objasnila je da su sva trojica neosuđivani i da nije nastala štetna posljedica ovim krivičnim djelom, jer oštećeni u konačnici nikome nije dao novac kako bi dobio posao.

- Optuženi Simić je sam napustio posao u Elektroprenosu zbog stida i srama zbog učinjenog djela i otišao da radi u Njemačku – navela je tužiteljica i ocijenila da je "kazna adekvatna okolnostima pod kojima je djelo učinjeno".

Navela je i kako oštećeni nije uputio sudu imovinsko-pravni zahtjev, da čak "nije zainteresovan za kažnjavanje", nego je odluku prepustio sudu.

Branioci optuženih su se složili da njihovi branjenici ni u jednom trenutku nisu opstruisali postupak, da se kaju, avjeruju da bi izrečenim kaznama bila ostvarena specijalna i generalna prevencija.

Uprkos predloženim sporazumima, sudija Dragosavljević je danas otvorio glavni pretres saslušanjem svjedoka Alaudina Alihodžića, izvršnog direktora za planiranje i inženjering u Elektroprenosu.

On je, govoreći o spornom konkursu, naveo kako je u kritično vrijeme dobio poruku čiji je kontekst bio da "postoje mogućnosti u neregularnosti", a tek kada mu je tužilac predočila zapisnik sa ranijeg saslušanja, precizirano je da je poruku poslala osoba po nadimku Hodža, te da je u njoj bio telefonski broj i poruka: "Selam, vidi čiji je ovo broj… Puno se brlja". Kada je pozvao pošiljaoca, ovaj mu je kazao da "neko poziva kandidate sa liste i traži novac za zapošljavanje".

Sve je ispričao još jednom izvršnom direktoru koji mu je rekao da je i on imao sličnu situaciju, a kasnije je sporna dešavanja saopćio i na sjednici kolegija kojem je prisustvovao generalni direktor kompanije, te svi izvršni direktori, osim Đuragića.

- Pošto nije bilo dovoljno čvrstih dokaza, zaključeno je da oni koji su dobili takve pozive, izvrše prijavu – istakao je svjedok Alihodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.