Liga u Italiji obično počinje krajem augusta ili početkom septembra upravo zbog visokih ljetnih temperatura. U predstojećoj sezoni planirano je da prvenstvo počne 13. augusta uz veliki broj utakmica tokom ljeta, zbog priprema reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru u novembru i decembru, prenosi Football Italia.

- Zabrinuti smo, jer ukoliko se nastave ovakve temperature bit će teško započeti sezonu 13. augusta - rekao je Casini.

Temperature u Italiji su već duže vrijeme izrazito visoke, što dovodi do šumskih požara. Voz je iskočio iz šina u La Speziji, jer su se šine iskrivile od vrućine, dok je Metro u Milanu vozio smanjenom brzinom nakon dostizanja kritičnih temperatura. U saopćenju Milanskog metroa navodi se da je temperatura šina na trasi Linea 2 na otvorenom dostigla 60 stepeni.

I dok Italijani brinu o zdravlju fudbalera u FSBiH ne mare za time. Potvrđuje to i činjenica da će se neke utakmice po paklenoj vrućini, pa će tako recimo, u nedjelju od 17 sati na teren fudbaleri Borca i Sarajeva. Pitamo se samo kako bi reagovali pojedini direktori koji brinu o takmičnju u FSBiH kada bi morali samo da stoje 90 minuta na 30 i više stepeni Celzijusa...