open-navfaktor-logo
search
Nove naredbe
Zabrana kretanja i na području USK-a
Kantonalni štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona danas je donio sedam naredbi, a jedna od njih je i zabrana kretanja na području USK u vremenskom periodu od 18 do 05 sati.
22.03.2020. u 18:21
get url
text

Iz ove naredbe izuzimaju se samo zaposleni koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Unsko-sanskog kantona, kao i radnici preduzeća čiji radni proces je organizovan u smjenama za vrijeme trajanja ove zabrane.

Naređeno je svim gradskim i općinskim štabovima civilne zaštite na području USK da pozovu i da im se na raspolaganje stave predstavnici lokalnih javnih ustanova i javnih preduzeća, kao i predstavnici vjerskog, kulturnog i sportskog života općina i gradova.

Njima će u okviru nadležnosti biti uspostavljene jasne procedure djelovanja i koordinacije u pravcu poduzimanja preventivnih mjera i saniranja posljedica izazvanih koronavirusom COVID-19 na području svojih lokalnih zajednica.

Imenovani štabovi civilnih zaštita mjesnih zajednica imaju obavezu da nadziru osobe kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19, te da u saradnji sa savjetima mjesnih zajednica pružaju pomoć u snadbjevanju namirnicama građana starije životne dobi i građana za koje se iskaže potreba, kao i ostalih neophodnih radnji usmjerenih na sprječavanje i suzbijanje posljedica po zdravlje stanovništva u uslovima pandemije koronavirusa COVID-19.

Organima upravljanja i rukovođenja JU Zavod zdravstvenog osiguranja USK i JU Zavod za javno zdravstvo USK je naređeno da pronađu odgovarajući zakonski način za stavljanje na raspolaganje akomuliranih sredstva i sredstava rezerve sa kojima raspolažu njihove ustanove za hitnu nabavku neohodne medicinske opreme i sredstava zaštite, kao i sredstava za liječenje oboljelih od koronavirusa COVID-19.

Naređuje se i ZU Kantonalna bolnica „dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać da hitno uspostavi izolatorij gdje bi bile smještene oboljele osobe IV kategorije (kritično oboljelih koronavirusom COVID-19).

Također se i zdravstvenim ustanovama, domovima zdravlja naređuje da uspostave lokalne izolatorije (u koji bi bile smještene teško oboljele osobe koronavirusom COVID-19 III kategorije, kao i srednje teško oboljele osobe koronavirusom COVID-19 II kategorije po procjeni ovlaštenog ljekara) na područjima gradova i općina USK.

Također se naređuje svim organizacijama koje se žele uključiti u pružanju pomoći starim i iznemoglim osobama koje su u samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru, kao i ostaloj starijoj populaciji, da svoje djelovanje moraju prijaviti nadležnom crvenom križu u općinama i gradovima i Crvenom križu Unsko-sanskog kantona.

Naređeno je Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta i JU Pedagoški zavod USK-a da hitno za potrebe svih učenika osnovnih i srednjih škola uspostavi online nastavu i donese Priručnik za nastavnike i učenike za upotrebu i rad online platformi, te da hitno izvrši unutrašnju preraspodjelu finansijskih sredstava za nabavku tehničke opreme za praćenje online nastave djece čiji su roditelji u stanju socijalne potrebe ili stanju socijalne ugroženosti, kao i za roditelje koji imaju troje ili više djece koja pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama.

Premijer USK i komandant Civilne zaštite Mustafa Ružnić apeluje na građane da se strogo pridržavaju izrečenih naredbi i poštuju sve druge preventivne i higijenske mjere i tako doprinesu borbi protiv širenja novog koronavirusa čuvajući svoje i zdravlje svojih najbližih, saopćeno je iz Press službe Vlade USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.