open-navfaktor-logo
search
Borba protiv koronavirusa
Zabrinutost u Wuhanu: Pacijenti koji su se oporavili od COVID-19 ponovo pozitivni na virus
Baš kada je kineski grad Wuhan, koji je bio epicentar širenja koronavirusa, odahnuo od širenja ovog virusa, doktori iz tog grada upozoravaju da borba još nije završena.
27.03.2020. u 11:59
get url
text
Pacijenti u Wuhanu
get url
text

Prema pisanju South China Morning Posta, čak deset posto pacijenata iz Wuhana koji su se oporavili od koronavirusa, poznatog i kao COVID-19, ponovo je testirano kao pozitivno.

Budući da se više od 90 posto pacijenata oporavilo i samo 4.300 ih je još na liječenju u gradskim bolnicama, oko tri do deset posto ih se ponovo zarazilo virusom. To je potvrđeno nakon što su zdravstveni radnici proveli testove koji su se pokazali pozitivnim na oporavljenim pacijentima.

Direktor bolnice Tongji otkrio je da je od 147 oporavljenih pacijenata, pet njih bilo pozitivno, što je izazvalo strah da bi uvezeni slučajevi mogli osloboditi još jedan val globalne pandemije.

Međutim, mnogi također počinju ispitivati ​​pouzdanost testova nukleinske kiseline u otkrivanju virusa na oporavljenim pacijentima, a stručnjaci ispituju osjetljivost i stabilnost testnih setova.

To je pitanje na umu mnogih stručnjaka, zajedno s mogućnošću da tijelo razvije protutijela za ojačavanje imuniteta protiv bolesti.

Međutim, zdravstveni stručnjaci iz bolnice Tongji u Wuhanu rekli su da još nema uvjerljivih dokaza o tome jesu li ti pacijenti zarazni. Doktori su obavljali laboratorijske testove i posmatrali su članove porodica pacijenata.

Pet pacijenata iz bolnice, iako su bili pozitivni na testiranje, nisu pokazali simptome koronavirusa. Članovi njihovih porodica također nisu bili zaraženi.

- Za sada nema dokaza koji bi sugerirali da su zarazni. Ovo su samo mali uzorci i nedovoljno da nas uvjere u valjanost naših početnih nalaza. Potrebna nam je opsežna epidemiološka studija koja će voditi naše radove na nadzoru i prevenciji bolesti - rekao je Wang.

Promatranje na sličnim pacijentima također je otkrilo da 80 do 90 posto njih više nije imalo virus u krvotoku mjesec dana nakon oporavka.

Ipak, Wang insistira na tome da oporavljeni pacijenti ostanu u izolaciji dvije sedmice nakon otpusta kako bi ih mogli ponovo testirati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.