open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Briselu
Zajednička izjava šefova diplomatija: NATO je temelj naše kolektivne odbrane
NATO je temelj naše kolektivne odbrane, zajedno potvrđujemo našu svečanu predanost Vašingtonskom ugovoru i da će se smatrati da je napad na saveznika, napad na sve nas, poručili su u zajedničkoj izjavi šefovi diplomatija Sjevernoatlantskog saveza (NATO) danas u Briselu.
23.03.2021. u 17:51
get url
text

- Ruske agresivne akcije predstavljaju prijetnju euroatlantskoj sigurnosti, terorizam u svim oblicima i manifestacijama ostaje trajna prijetnja svima nama - naveli su ministri vanjskih poslova članica NATO-a u zejdničkoj izjavi.

Ministri, koji su se nakon godinu dana prvi put sastali u Briselu, objavili su zajedničku izjavu u kojoj su podvukli da su se stranke okupile kako bi potvrdile transatlantsku vezu između Evrope i Sjeverne Amerike, u čijem je srcu NATO.

- NATO čini osnovu naše kolektivne odbrane. Zajedno potvrđujemo našu ozbiljnu posvećenost Vašingtonskom sporazumu i da će se smatrati da je napad na saveznika, napad na sve nas - naveli su u izjavi. 

U izjavi se naglašava da je NATO, kao najmoćniji saveznik kroz historiju, osigurao slobodu, teritorijalni integritet i zajedničke vrijednosti gotovo milijarde ljudi.

- Kao odbrambeni savez, NATO ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji - poručili su ministri zemalja članica NATO-a. 

Navedeno je i da je NATO poboljšao sposobnosti i stav odbrane i odvraćanja kao odgovor na opasnije i nepredvidljivije sigurnosno okruženje.

- Napredujemo u pravednijoj transatlantskoj podjeli tereta, pozdravljamo napore svih saveznika u Evropi i Sjevernoj Americi koji doprinose našoj nedjeljivoj sigurnosti. Moramo i učinit ćemo više - saopćeno je u zajedničkoj izjavi. 

Naveli su da će se NATO nastaviti prilagođavati situaciji u svijetu.

- Pandemija COVID-19 još jednom pokazuje da se suočavamo sa izazovima koji se neprestano razvijaju. Mi ćemo nastaviti osiguravati našu odbranu i operativnu efikasnost tokom cijele ove krize - poručili su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a. 

U zajedničkoj izjavi odali su počast svima koji se bore protiv pandemije u svim zemljama i širom svijeta.

- Transatlantsko partnerstvo i dalje je kamen temeljac naše kolektivne odbrane, ključno za našu političku koheziju i ključni stub međunarodnog poretka, zasnovan na pravilima. Predstojeći samit NATO-a otvorit će novo poglavlje u transatlantskim odnosima i postaviti smjer za budućnost našeg saveza do 2030. i kasnije - naveli su ministri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.