Petak, 27.11.2020.

Višegradska Župa

Zajednička peticija Bošnjaka i Srba

Traže izgradnju novog graničnog prelaza

Potpisivanjem peticije, građani Višegrada traže da se lokalnom putu Višegrad – Kamenica vrati status regionalne ceste, kakav je do prije nekoliko mjeseci imao, ali i da se na liniji koja spaja BiH i susjednu Srbiju izgradi novi granični prelaz.

Vjeruju da bi na ovaj način bila pružena šansa za 45 sela višegradske Župe, u kojoj danas živi jedva nekoliko stotina stanovnika. Iste zahtjeve imaju i Srbi i Bošnjaci iz ove opštine.

 - To je zajednička akcija, da imamo bolji život, da se ne iseljavamo. Da imamo komunikaciju sa svijetom, da ne budemo slijepi put. Imali smo 7.000 stanovnika u Župi, a danas ako imamo 500, i to je 'puna kapa - kaže Zoran Papić, opštinski odbornik i inicijator potpisivanja peticije.

Stanovnici Klašnika, jednog od sela u višegradskoj Župi, sretni su zbog bilo kakvog prijedloga koji bi promijenio sumornu sliku sela koje, poput mnogih drugih, nestaje. Oronuli objekti, zarasle livade, čak i obnovljene kuće postepeno propadaju, jer Bošnjaci su protjerani u ratu, a odlazak se nastavlja i u miru.

- Da se napravi put, da se prokrči isto ovamo iz Srbije, sve bi bilo drugačije. Asfalt da se stavi. Ovdje bi se otvorila neka prodavnica, a ovako, moramo ići do Prelova da nešto kupimo - kazuje Ahmet Ohranović.

Muhamed Ohranović u Klašnik se vratio po prestanku rata. Kaže da je njegov život lijep, jer živi na svojoj djedovini, ali i problema je toliko da ih je teško riješiti. Svakodnevno do šest kilometara udaljenog asfaltiranog dijela puta, dokle stiže minibus, prevozi dijete kako bi stiglo u školu, a čeka ga i nakon škole. Drugo dijete u školu polazi iduće godine. Zbog toga bi bio veoma sretan kad bi se ovdašnja sela sa Višegradom povezala kvalitetnijom cestom.

- Čvrsto stojim iza toga iz razloga što bi mnogo bolje bilo i u interesu sviju koji žive na ovom prostoru Župe, bez obzira koje vjere. Kada bi se otvorio taj granični prelaz, prolazila bi auta, možda neki autobus, minibus, kombi, šta bilo, pa bih ja mogao dijete da šaljem u školu, a da ne trošim gorivo.

Lakše bi bilo sve, možda bi se više ljudi i vratilo, pa bi se ponovo vratila Župa u život ko što je nekad bila i hranila Višegrad. Župa je nekada hranila Višegrad, a nikad joj niko vratio to nije. Kod nas se ovo dešava već nekoliko puta da se Srbi i Bošnjaci bore.

Evo, meni, ja imam podršku sad za dijete od svih komšija ovdje, do Prelova, ima nekoliko srpskih sela. Rekli su, šta god treba, ako treba i auto, tvoje pokvareno - svi - naglašava Muhamed Ohranović.

Nakon ulične akcije u Višegradu, potpisivanje peticije bit će nastavljeno i u selima, a inicijatori kažu da će trajati do nove godine. Potpisi građana sa zahtjevima da put kroz Župu ponovo postane regionalni i da na njemu bude otvoren granični prelaz bit će proslijeđeni nadležnim institucijama u BiH i Srbiji.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh