Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosna BiH Mirko Šarović je danas u Sarajevu, upitan da komentira zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, izjavio novinarima da oni imaju jedan suštinski feler, "što nije odgovoreno svrsi, znači da bude plod zajedničkog djelovanja svih poslanika u Narodnoj skupštini RS-a".

- Možda bismo nešto mogli jučer i da uradimo da nije bilo one informacije koja je negdje, ne znam na kom mjestu, pravljena, koja nije dala bilo kakvog osnova za nekakav zajednički rad. Ako govorimo o velikim pitanjima u Narodnoj skupštini, koja bi trebala da bude općeprihvaćena, onda se podrazumijeva da i u pripremi za tako nešto učestvuju svi oni koji su u poziciji, koji su u opoziciji, da učestvujemo u donošenju zaključaka - naveo je Šarović.

Istaknuo je da SDS, a može to da kaže i u ime kolega iz PDP-a, nisu imali priliku da učestvuju u tom materijalu "koji je loš, nakaradan, pretenciozan, netačan, jedan pravi pravcati politički pamflet".

- Mislim da se on nije trebao pojaviti pred zastupnicima Narodne skupštine RS-a. Lično sam nudio Miloradu Dodiku, u jednom neformalnom razgovoru, da povuku ovaj dokument pa da sjednemo, da razgovaramo o nečemu što bi moglo da bude zajedničko. On to nije prihvatio, tako da mislim da ti zaključci imaju taj jedan suštinski feler, što nije odgovoreno svrsi, znači da bude plod zajedničkog djelovanja svih zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a - smatra Šarović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da je prerano za analizu šta zaključci u suštini znače, "jesu li oštri, preooštri, da li vode u ovom ili onom pravcu"?

- Mislim da oni nemaju preveliki domet, mislim da su više naručeni za ovaj trenutak u kome treba da se održi ta tenzija. Nekad političke opcije, i one koje su na vlasti, žele da drže jaku, snažnu tenziju jer se u takvoj tenziji najbolje snalaze i vode politiku ili političke igre. U BiH nije to nikakva novost. Vjerovatno ponekad treba izmisliti nekog neprijatelja i ubaciti ga u eter - rekao je Šarović.