open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Zakon o komunalnim taksama u parlamentarnoj proceduri, spriječiti samovolju općina, zaštititi privrednike
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović uputio je u parlamentarnu proceduru federalni zakon o komunalnim taksama. Zaimović kaže kako nije isključeno da zakon razmatra i sadašnji saziv Zastupničkog doma.
20.09.2022. u 07:53
get url
text

"Zakon je u proceduri i veoma je bitan" 

Razlog za donošenje ovog zakona jeste što se sada komunalne takse propisuju na općinskom nivou u Federaciji i znatno se razlikuju od grada do grada. Mnoge takse su neopravdano visoke, što ugrožava poslovanje privrednih subjekata.

VEZANI TEKST - Zaimović: Firme podnose tužbe Ustavnom sudu FBiH zbog komunalnih taksi, ovo se mora urediti

Zaimović je još 21. decembra prošle godine uputio inicijativu prema Vladi Federacije BiH, tačnije Ministarstvu pravde i Federalnom ministarstvu finansija da upute u parlamentarnu proceduru tekst zakona o komunalnim taksama. Iako su zakonski na inicijativu trebali odgovoriti u roku od 30 dana, to nikada nije učinilo Federalno ministarsto pravde.

- Ja sam zakon pustio u parlamentarnu proceduru i vjerujem da će ga parlamentarci i prihvatiti na osnovu argumenata koje smo naveli. Nebitno da li ja stavio na dnevni red zakon ili neko drugi, on je u proceduri i veoma je bitan - kazao nam je Zaimović.

Dodaje kako bi se tekst zakona o komunalnim taksama mogao naći na dnevnom redu već početkom oktobra.

Zaimović je u ranijem razgovoru za Faktor pojasnio kako se mora napraviti regulativa koja će osigurati svim privrednim subjektima na svakom području Bosne i Hercegovine da ne dođu u situaciju da im se propisuju komunalne takse veće i od fiskalnih nameta, a zbog kojih može biti ugroženo njihovo poslovanje.

Zlatara u Sarajevu i zlatara u Zenici 

- Postoji pravna nesigurnost jer danas da otvorite firmu, niko vam ne garantuje da vam općinsko vijeće neće propisati takse koje vi ne možete podnijeti i koje može ugroziti poslovanje vaše firme. To treba urediti da se naprave granice i da se zna u kojoj mjeri i na koji način treba propisati te takse i da one budu ujednačene na nivou Federacije.

Primjera radi, ja imam zlataru i vi imate zlataru. Ja radim u Zenici, vi u Sarajevu. Kod mene je taksa 10.000 KM, a kod vas 1.000 KM. Logično je da ste vi konkurentniji - objasnio je ranije Zaimović.

VEZANI TEKST - Zaimović: Zakon o komunalnim taksama ide u parlamentarnu proceduru u narednih sedam dana

Takse se plaćaju na općinskom nivou i propisuju se za godinu dana. Zavisno od odluke vijeća, mogu se plaćati unaprijed, u jednakim mjesečnim ratama, polugodišnjim ratama.

- Činjenica je da je Ustavni sud poništavao takve odluke. To dodatno pravi problem. U konačnici pravi problem i općinama, one moraju vraćati pare. Dakle, cilj donošenja federalnog zakona o komunalnim taksama je ujednačiti takse i izbjeći sudske procese - rezimirao je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.