open-navfaktor-logo
search
Sjednica zajedničke komisije
Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima pred Ustavnim sudom RS-a
Predmet veta delegata iz Kluba bošnjačkog naroda u Vijeću naroda bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) na Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a bit će upućen na Ustavni sud RS-a.
02.12.2021. u 15:28
get url
text

U Banjoj Luci je danas održana sjednica Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a za usaglašavanje zakona, propisa i akata, a na sjednici nije usaglašen Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a koji je razmatran u vezi sa odlukom o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

- Budući da na sjednici nije postignuta saglasnost u pogledu razmatranog zakona, predmet je proslijeđen Ustavnom sudu RS - Vijeću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke u skladu sa članom 70. Ustava RS dopunjenog Amandmanom LXXXII - saopćeno je nakon sjednice zjaedničke komisije.

Prethodno nije postignuta saglasnost na redovnoj sjednici Vijeća naroda RS-a zbog čega je to bila tema na sjednici zajedničke komisije.

Sporni zakon usvojen je 20. oktobra na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, a njime je previđeno osnivanje entitetske agencije za lijekove.

Iako je zakon donesen po hitnom postupku radi osiguranja zdravstvene zaštite stanovništvu, zakon će stupiti na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS-a".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.