open-navfaktor-logo
search
Federalni parlament
Zakon o registru pedofila u FBiH još u proceduri, šta se njime predviđa i kada bi mogao biti usvojen
Bosanskohercegovačku javnost uznemirila je informacija kako se u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi osuđeni pedofil vratio da radi kao nastavnik. Jasmin Duvnjak (SDA), šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, za Faktor kaže da se takva situacija ne bi mogla dogoditi da je Parlament FBiH usvojio zakon o registru pedofila.
19.12.2022. u 20:49
get url
text

Oba doma Parlamenta FBiH jednoglasno su prihvatili Nacrt zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima koji su predložili zastupnici Jasmin Duvnjak, Lana Prlić i Aner Žuljević. U međuvremenu je održana i javna rasprava. Tekst prijedloga zakona je utvrđen i čeka na usvajanje novi saziv Parlamenta FBiH.

Zabrana približavanja mjestima gdje se okupljaju djeca

- Nažalost, pojava seksualnog iskorištavanja djece je sve prisutnija u svijetu i u našem društvu. Ovim zakonom Prlić, Žuljević i ja željeli smo dati konkretan doprinos u zaštiti djece od ovakvih štetnih ponašanja i opasnih devijacija.

Uspostava jednog ovakvog registra će imati praktičan značaj jer će nametnuti posebne mjere za počinitelje ovoh krivičnih djela, a među njima je i zabrana približavanja mjestima gdje se okupljaju djeca, od vrtića, škola, do igrališta. Dalje, počinioci će imati obavezu javljanja nadležnim ministarstvima, odjelima MUP-a, izvještavati o promjenama identifikacionih dokumenata, putovanjima... - govori nam Duvnjak i dodaje:

- S druge strane, svaka organizacija, institucija ili ustanova koja se bavi djecom (škole, vrtići), kod upošljavanja novog kadra, imat će obavezu da provjerava u registru da li se neko od njih nalazi među osobama koje su pravosnažno presuđene.

VEZANI TEKST - Sivro o slučaju nastavnik pedofil: Ovo može dovesti obrazovni sistem u KS u još veću krizu i devastaciju

Duvnjak naglašava kako očekuje da novi saziv Parlamenta FBiH kao jedan od prioriteta uz budžet i druge bitne zakone usvoji i prijedlog ovog zakona kojim bi dobili ovaj preventivni mehanizam u zaštiti djece i malodobih osoba.

Posljednji u regiji koji usvajamo zakon 

- Da se do sada usvojio ovakav zakon, niti jedna osoba presuđena za ova krivična djela ne bi se više mogla približiti djeci kroz rad u vrtićima i školama. Osim ovoga, u Federalnom parlamentu usvojili smo i Nacrt izmjena Krivičnog zakona koji će regulirati ovu oblast. Registar kao preventivni mehanizam, pokazao se efikasnim u regionu i EU, a podaci su trajni i neće se brisati.

Institucija registra je međunarodno-pravni standard i obaveza koju ima BiH, odnosno, entitet FBiH shodno usvojenim konvencijama Vijeća Evrope iz 2012. godine i nažalost mi smo posljednji u regiji koji usvajamo ovakav zakon, čak i manji bh. entitet RS ima riješeno ovo pitanje. Da smo usvojili ovaj zakon o registru pedofila, niko se više ne bi mogao približiti da radi sa djecom u vrtiću ili školi - naglasio je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.