- U stvarnosti virus više klinički ne postoji u Italiji - rekao je Alberto Zangrillo, direktor bolnice San Raffaele u Milanu, za televiziju RAI.

Zangrillo je u Italiji poznat kao ljekar Silvija Berlusconija, bivšeg italijanskog premijera.

- Uzorci uzeti u posljednjih deset dana pokazuju apsolutno malu količinu virusa u odnosu na one uzete prije mjesec ili dva dana - rekao je Zangrillo i dodao da je "vrijeme da prestanemo terorizirati državu".

Koronavirus je u posljednja tri mjeseca u Italiji odnio više od 33,5 hiljada života, a najpogođenija je bila regija Lombardija, u kojoj ovaj ljekar i radi.

- Dok čekamo naučne dokaze koji potvrđuju ovu tvrdnju, pozivam one koji su uvjereni u nju da ne siju konfuziju među Italijanima - komentirala je Zangrillove tvrdnje tajnica ministarstva zdravlja Sandra Zampa.

Čelnik Nacionalnog zdravstvenog vijeća Franco Locatelli rekao je da je „zbunjen“ Zangrillovim riječima.

- Samo pogledajte brojeve novih slučajeva svaki dan i vidjet ćete da virus i dalje cirkulira Italijom - kazao je.

Ta brojka je svakodnevno varirala između 300 i 500.

U nedjelju je bilo 355 novih slučajeva, većinom u Lombardiji, a danas je zabilježen pad.

Direktor prestižnog rimskog Instituta Spallanzani za zarazne bolesti, Giuseppe Ippolito, također tvrdi da nema dokaza da je virus mutirao ili izgubio na snazi, a Zangrillove tvrdnje odbacili su i naučnici sa Univerziteta u Glasgowu, Nottinghamu i Londonu.

U ponedjeljak je zabilježila 60 novih smrtnih slučajeva, što je pad sa 75 koliko ih je bilo dan ranije, objavila je civilna zaštita.

Zabilježeno je i 178 novih slučajeva zaraze, dok ih je u nedjelju bilo 355, prenosi Reuters.

Sveukupno preminulo je 33,7 hiljada italijanskih državljana, što je treći najveći broj mrtvih nakon SAD-a i Velike Britanije.

Od početka pandemije registrirano je 233.000 slučajeva, dok je testirano 2,4 miliona ljudi.