open-navfaktor-logo
search
Poznati ljekar izjavio
Zangrillo: Vrijeme je da prestanemo terorizirati državu, koronavirusa u Italiji više nema
Ocjena poznatog italijanskog ljekara da je novi koronavirus nestao iz Italije, odnosno da "klinički više ne postoji", te da je došlo vrijeme da se Italijani bespotrebno prestanu “terorizirati” izazvala je polemike i negodovanje vlasti i stručnjaka u ovoj zemlji.
01.06.2020. u 20:32
get url
text

- U stvarnosti virus više klinički ne postoji u Italiji - rekao je Alberto Zangrillo, direktor bolnice San Raffaele u Milanu, za televiziju RAI.

Zangrillo je u Italiji poznat kao ljekar Silvija Berlusconija, bivšeg italijanskog premijera.

- Uzorci uzeti u posljednjih deset dana pokazuju apsolutno malu količinu virusa u odnosu na one uzete prije mjesec ili dva dana - rekao je Zangrillo i dodao da je "vrijeme da prestanemo terorizirati državu".

Koronavirus je u posljednja tri mjeseca u Italiji odnio više od 33,5 hiljada života, a najpogođenija je bila regija Lombardija, u kojoj ovaj ljekar i radi.

- Dok čekamo naučne dokaze koji potvrđuju ovu tvrdnju, pozivam one koji su uvjereni u nju da ne siju konfuziju među Italijanima - komentirala je Zangrillove tvrdnje tajnica ministarstva zdravlja Sandra Zampa.

Čelnik Nacionalnog zdravstvenog vijeća Franco Locatelli rekao je da je „zbunjen“ Zangrillovim riječima.

- Samo pogledajte brojeve novih slučajeva svaki dan i vidjet ćete da virus i dalje cirkulira Italijom - kazao je.

Ta brojka je svakodnevno varirala između 300 i 500.

U nedjelju je bilo 355 novih slučajeva, većinom u Lombardiji, a danas je zabilježen pad.

Direktor prestižnog rimskog Instituta Spallanzani za zarazne bolesti, Giuseppe Ippolito, također tvrdi da nema dokaza da je virus mutirao ili izgubio na snazi, a Zangrillove tvrdnje odbacili su i naučnici sa Univerziteta u Glasgowu, Nottinghamu i Londonu.

U ponedjeljak je zabilježila 60 novih smrtnih slučajeva, što je pad sa 75 koliko ih je bilo dan ranije, objavila je civilna zaštita.

Zabilježeno je i 178 novih slučajeva zaraze, dok ih je u nedjelju bilo 355, prenosi Reuters.

Sveukupno preminulo je 33,7 hiljada italijanskih državljana, što je treći najveći broj mrtvih nakon SAD-a i Velike Britanije.

Od početka pandemije registrirano je 233.000 slučajeva, dok je testirano 2,4 miliona ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.