open-navfaktor-logo
search
Scott Simon
Zapamćeni napori Boba Dolea da spriječi genocid nad Bošnjacima
Poznati američki novinar Scott Simon u tekstu pod naslovom "Zapamćeni napori Boba Dolea da spriječi genocid nad Bošnjacima" podsjetio je da je američki senator preminuo prošle nedjelje, te da su se njegove smrti prisjetili i u Bosni i Hercegovini, kao i svi koji su pratili rat u našoj zemlji.
11.12.2021. u 19:59
get url
text

- Kako je napisao bosanskohercegovački političar Bakir Izetbegović, "ostat će u trajnom sjećanju svima onima koji nose našu domovinu u svojim srcima." Jugoslavija se raspala po etničkim linijama 1991. godine, a američki državni sekretar James Baker je pogledao razaranje i izjavio: "Nemamo psa u toj borbi"- piše Simon.

Amerikanci su u Bosni vidjeli duhove svog rata u Vijetnamu, a Evropa sjenu Prvog svjetskog rata koji je zapaljen u Sarajevu te su bili oprezni i nisu željeli miješati se u tuđi sukob.

- Ali Bob Dole je vidio "etničko čišćenje", muslimanskog naroda u Bosni, i podsjetio se na genocid koji je nad Jevrejima počinila nacistička Njemačka i ugnjetavanje miliona drugih – navodi autor.

Republikanski senator Bob Dole okupio je dvostranačku senatsku koaliciju, uključujući demokratu Joea Bidena, koja je pozvala na ukidanje embarga UN-a na oružje Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Preminuo Bob Dole, ugledni američki senator i veliki prijatelj BiH

Namjera embarga, podsjetio je u svom tekstu Simon, bila je spriječiti ulazak veće količine oružja u ratnu zonu, ali je to zapravo omogućilo srpskim snagama da okrenu topove, rakete i tenkove koje su već imali od stare jugoslovenske vojske protiv bosanskih muslimana, Hrvata i ostalih.

- Genocid nad narodom Bosne se nastavlja. Vjerujemo da embargo UN-a na oružje protiv Bosne sada mora biti ukinut - napisao je Dole predsjedniku Georgeu Bushu 1991. godine.

Prijedlog zakona o povlačenju SAD-a iz embarga konačno je usvojen u avgustu 1995. , ali tek nakon što je srpska vojska masakrirala više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici, i nakon što su se nizozemske mirovne snage pod komandom UN-a povukle.

Predsjednik Bill Clinton, navodi dalje u svom tekstu Simon, stavio je veto na zakon o ukidanju embarga. Sedmicama kasnije, srpske snage granatirale su sarajevsku tržnicu u podne, a zračne snage NATO-a napale su Srbe.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.