Fahrudin Džabija, vozač tramvaja, u nekoliko navrata obraćao se medijima i iznosio u javnost stvari koje se dešavaju u GRAS-u, a sve nakon što nije dobio odgovore nadležnih i rukovodećih ljudi u firmi u kojoj dugo radi.

- Postavili smo pitanje na koje nismo dobili odgovor, a to je koliki je iznos kazni za nepoštivanje mjera Kriznog štaba Kantona Sarajevo, ko je odgovoran i odakle će se to platiti. Neka neko kaže ko je sve na krivičnim prijavama, a ne samo da se spominju diplome četverice vozača. Ko je na 50 krivičnih prijava, rukovodeća struktura ili radnici – jedno je od pitanja koje je Fahrudin Džabija ponovo uputio nadležnim i direktoru Senadu Mujagiću.

Pokušali smo kontaktirati Senada Mujagića, ali on nije odgovarao na naše pozive. Za razliku od njega, o problemima u GRAS-u rado je govorio predsjednik Sindikata Amir Muminović.

- Mi bismo bili najsretniji da Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo saopći imena i prezimena svih protiv kojih imaju krivične prijave. To je u interesu GRAS-a i svih radnika i mi bismo kao i građani voljeli da znamo o kome se radi. Onaj ko je dopustio da radnici GRAS-a devet godina dobijaju plaće bez poreza i doprinosa, treba da odgovara. Mi smo radili nacrno. Naravno da neko treba da odgovara zbog kršenja epidemioloških mjera i kazni koje smo dobili. Poznat je problem oko 40 kontrolora koji su trebali da rade kao Covid-redari. U GRAS-u ništa nije jednostavno – za Faktor kaže Muminović.