open-navfaktor-logo
search
PSBiH
Zasad ništa od usvajanja zakona u Domu naroda ključnih za kandidatski status
Od usvajanja zakonskih rješenja ključnih za dobijanje kandidatskog statusa Bosne i Hercegovine zasad u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nema ništa.
24.03.2022. u 13:50
get url
text

Prvo su izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, skinute s dnevnog reda.

Komisija za finansije i budžet Doma naroda tražila je produženje roka za dostavu mišljenja dok ne dobije mišljenje Direkcije za evropske integracije o amandmanima.

Nadalje, zbog nepostojanja opće većine, na današnjoj sjednici Doma naroda nije prihvaćena ni hitna ni skraćena procedura donošenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Protiv su bila četiri od pet delegata iz RS-a, te četiri od šest delegata iz FBiH. Time ovaj zakon ide po redovnoj proceduri.

- Na početku sjednice ste rekli da će ključni evropski zakoni da idu. Ali očigledno želite izvarati cjelokupnu našu i evropsku javnost – prokomentirao je delegat Denis Bećirović (SDPBiH), aludirajući na izlaganje Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda i lidera HDZ-a BiH, uoči usvajanja odluke Doma naroda o zahtjevu za dodjeljivanje kandidatskog statusa po ubrzanoj proceduri za Bosnu i Hercegovinu.

Treći "evropski" zakon odnosi se na izmjene i dopune Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. On nije usvojen u prvom čitanju zahvaljujući četiri glasa delegata iz RS-a, odnosno SNSD-a. Ovo će ići u naknadno usaglašavanje kolegija Doma naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.