open-navfaktor-logo
search
Saobraćajni čep
Zašto dugo traje uviđaj u teškim saobraćajnim nesrećama
Kod teških saobraćajnih nesreća policija reaguje veoma brzo, ali u tom slučaju mora saobraćaj i zaustaviti dok se ne završi uviđaj, kaže Suvada Kuldija
20.10.2018. u 08:02
get url
text

Saobraćajne gužve u Sarajevu nemoguće je izbjeći posebno kada se ujutru ide naposao i u poslijepodnevnim satima prilikom povratka sa posla.

Ukoliko se u vrijeme takozvanih špica dogodi i najmanja nezgoda stvore se automobilske kolone duge kilometrima. U slučaju teških saobraćajnih nesreća kada se mora zaustaviti saobraćaj, dok policija ne završi uviđaj nastaje kolaps u saobraćaju.

Šta može policija učiniti da se u ovim situacijama ubrza postupak uviđaja, pitali smo Suvadu Kuldiju, glasnogovornicu MUP-a Kantona Sarajevo.

- Nama se svakodnevno građani žale na zastoje u saobraćaju i za to krive policiju. Kod teških saobraćajnih nesreća policija reaguje veoma brzo, ali u tom slučaju mora saobraćaj i zaustaviti dok se ne završi uviđaj. To u principu i potraje pogotovo kada su u pitanju teške tjelesne povrede ili smrtni slučaj. Policija o tome mora obavijestiti tužioca i on odlučuje na koji način će se provesti uviđaj. Nekada i sam dolazi na mjesto nesreće i mora angažovati i stručanjake za određene oblasti i postupak je temeljit i zahtjeva i više vremena, a policija mora sve uraditi po slovu zakona – pojasnila je Kuldija.

Saobraćajne gužve brzo se mogu raščistiti prilikom sudara automobila gdje je napravljena samo materijalna šteta.

- Prilikom saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom policija na poziv učesnika u nezgodi mora doći. U tom slučaju saobraćaj se odvija, ali usporeno i brzo se rješava problem. U takvim slučajevima najbolje bi bilo da vozači popune Obrazac Evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi koji uveliko olakšava proceduru u slučajevima saobraćajnih nezgoda s manjom materijalnom štetom. To se rijetko koristi u uvijek se zove policija na uviđaj – kaže Kuldija.

U ovakvim slučajevima ne dolazi do bespotrebnih gužvi u saobraćaju, jer se ne poziva policija, već vlasnici vozila završavaju to popunjavanjem obrazaca i razmjenjivanjem podataka o osiguranjima. Mogućnosti oštećenog su kao i kod policijskog zapisnika što se tiče naplate štete.

Da biste sami završili proceduru nakon manje saobraćajne nezgode, potrebno je da imate ovaj obrazac kod sebe i da ga pravilno popunite. Obrazac treba da dobijete prilikom potpisivnja polise auto osiguranja kod vaše osiguravajuće kuće. Ukoliko nemate obrazac kod sebe možete ga tražiti od policije i time izbjeći dodatno kažnjavanje. Mjesto nezgode potrebno je fotografisati iz nekoliko različitih pozicija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.