open-navfaktor-logo
search
Misterija traje
Zašto je FBI zatvorio zvjezdarnicu u Novom Meksiku
Teleskop nije vidio vanzemaljce,  izjavio je  James McAteer, ali je privremeno evakuisan iz sigurnosnih razloga
15.09.2018. u 18:07
get url
text

Prošlo je više od sedam dana, a objekt Nacionalnog zvjezdarnice (Solar Observatory, NSO) u Novom Meksiku i dalje je zatvoren zbog neotkrivenog "sigurnosnog problema".

Solarni opservatorij Sunčeve stanice NSO-a, na vrhu Sacramento u južnom dijelu države, evakuisan je prošlog četvrtka, kao što je bio i poštanski ured u blizini, piše Albuquerque Journal.

Agenti FBI-a navodno su istraživali mjesto i očito su držali lokalne policajce u mraku.

Udruženje univerziteta za istraživanje u astronomiji (AURA), koje upravlja zvjezdarnicom sa finansiranjem iz Američke nacionalne zaklade za nauku objavilo je da se AURA "bavi sigurnosnim pitanjem", pa su odlučili privremeno napustiti objekt.

Nedostatak informacija doveo je do mnogih spekulacija o tome što se događa. Glasine su u rasponu od neposredne gluposti (federalci zatvaraju Sunspot kako bi vijesti o smrtonosnom sunčevom superfasfemiji došlo u naše panike glave) do intrigantnog uvjerljivog (to može biti špijunaža).

Članovi tima opservatorija, međutim, upropastili su jednu od dalekosežnijih teorija.

- Teleskop nije vidio vanzemaljce - izjavio je reditelj KOB4 Albuquerque, reditelj Sunčeve zvjezdarnice James McAteer, koji je vanredni profesor astronomije, solarne fizike na New Mexico State Universityu .

- Svi će podaci bit će javno objavljeni u svom nepromijenjenom obliku - dodao je McAteer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.