open-navfaktor-logo
search
Ko daje novac
Zašto Vlada KS ne može osposobiti izolatorij u krugu Opće bolnice bez pomoći UNDP-a?
Vlada Kantona Sarajevo je na posljednjoj vanrednoj sjednici usvojila Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Projektni zadatak i idejno rješenje izolatorija za smještaj i liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa, a koji će biti smješten u objektu bivšem Armijskom medicinskom centru u krugu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš“.
13.09.2020. u 10:08
get url
text

Projektni zadatak je izradio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), a sredstva je osigurala Vlada KS koja je već ranije dala saglasnost UNDP-ju da u ovaj objekt uvede svoje izvođače radova. Nakon usvajanja prijedloga, oni će moći raspisati tender na osnovu kojeg će napraviti projekt po idejnom rješenju.

Ovo je rezultat višemjesečnih aktivnosti koje Ministarstvo zdravstva KS, zajedno s Vladom, UNDP-jem u ovom procesu poduzima, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Zašto UNDP-i radi projekte, odabire izvođače radova, kada Vlada KS to plaća, pitali smo premijera KS Marija Nenadića.

- Javne nabavke u Bosni i Hercegovini su koplikovane i dugo traju. Imali smo jedan slučaj u GRAS-u kod nabavke goriva, pa je GRAS ostao bez goriva, jer zato to ide po procedurama javnih nabavki u BiH koje su komplikovane i spore. Treći razlog u konkretnom slučaju, kao što je ovaj, što mi kroz ovaj ugovor od UNDP-a dobivamo besplatno projektovanje. Dobivamo besplatno provođenje procedure. Besplatno dobivamo i dio opreme, jer ćemo sa UNDP-ijem u opremanju objekta dobiti dio neophodne opreme i što ćemo zajedno sa UNDP-jem raditi skupa sa donatorima na opremanju izolatorija, jer koliko košta obnova, toliko će koštati i oprema za izolatorij. To je razlog zašto se UNDP-i kao dugogodišnji partner pojavljuje i u ovom projektu - ističe Nenandić.

Zar ne mogu vladine institucije i zavodi uraditi projekat besplatno umjesto UNDP-a, pitali smo premijera.

- Može, naravno ako ima kapaciteta. Međutim, vladine institucije u 10. i 11. mjesecu kada je sve ovo aktuelno, sigurno je da nemaju ni dovoljno kapaciteta i ostalo. U prvoj fazi ovog posla bilo je dogovoreno da će nadzor raditi Zavod za izgradnju KS i to je vladina institucija. Međutim, ista firma ne može izvoditi radove i vršiti nadzor. Zaista je bezbroj razloga za koji smo se odlučili da to radi UNDP-i - pojašnjava Nenadić.

Da li se na ovaj način izbjegavaju javne nabavke, odnosno tenderske procedure?

- Ni slučajno da izbjegavamo, to je potpuno neutemeljeno. Naprotiv, razlozi su racionalnosti provođenja čitavog postupka i dogovori oko daljnje realizacije cijelog projekta, koji se odnosi i na opremanje objekta i na puštanje u rad. Dakle, radi se o specifičnim vrstama projektovanja, jer je ova vrsta medicinske ustanove. UNDP-i nam je ponudio gotov proizvod i zaista bi bili smiješni da to ne iskoristimo - kaže premijer Kantona Sarajevo.

Pitali smo i u kojem će procentu finasirati obnovu i nabavku obnove Vlada KS, a u kojem UNDP.

- U djelu asistencije i tehničke implementacije projekta UNDP-i će sve voditi i u fazi projektovanja i kroz fazu nabavki poslova za izvođenje radova i kasnije u drugoj fazi kod osiguranja neophodne medicinske opreme za izolatorij i njegovog završetka. U kojem će procentu biti ulaganja Vlade i UNDP-a u ovom momentu ne možemo znati. Tek sada se treba pripremiti popis neophodne opreme. Nama je bio cilj da dobijemo na vremenu da što prije krenemo sa izvođenjem radova. Velike su razlike kod ovakvih poslova kada ih provodi UNDP-i u odnosu na one procedure koje provodi Vlada KS - zaključio je premijer Nenadić.

Izolatorij u krugu Opće bolnice u Sarajevu priprema se već mjesecima. Tačnije, priča je počela u aprilu i do danas izolatorij nije formiran. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.