open-navfaktor-logo
search
O radu Vlade FBiH
Zastupnici kritizirali Novalića, on odgovorio: SDP-ove mjere..., oni kada su predlagali, ja sam po farmerice išao u Trst
Negodovanje zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izazvao je Izvještaj o radu Vlade Federacije za prošlu godinu, a koji je prezentovao premijer Fadil Novalić. Zastupnici su ponovo pitali Novalića šta je Vlada poduzela da spriječi rast cijena osnovnih životnih namirnica, nafte i naftnih derivata.
28.06.2022. u 16:01
get url
text

Novalić je kazao kako je zadovoljan radom Vlade FBiH u 2021. godini.

Mjere usklađene sa onim u najbogatijim zemljama 

- Strateški ciljevi i programi koje je Vlada implementirala u 2021. godini su u vezi sa uklađivanjem domaćeg zakonodavstva za zakonodavstvom EU, što je uvijek na prvom mjestu, očuvanje makoekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti za vrijeme pandemije. Ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne, energetske i okolišne infrastrukture, borbu protiv korpucije i organiziranog kriminala. Vlada FBiH u 2021 poduzela je niz aktivnosti kako bi poboljšala stanje te omogućila provođenje ciljeva za 2021 - rekao je Novalić i dodao:

- Istakao bih Izvještaj o konkurentmosti u jugoistočnoj Evropi za 2021. godinu koji je proizveo OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) u njemu stoji da smo poduzeli širok i sveobuhvatan paket mjera u borbi protiv negativnih ekonomskih posljedica COVID-19. Ne samo to. Oni ističu da su naše mjere u velikoj mjeri bile usklađene sa najboljim praksama najbogatijih zemalja svijeta.

Dakle onih koji pripaduju skupini G-20. Fiskalne mjere su bile od presudnog značaja za ublažavanje posljedica pandemije, posebno kada je riječ o tržištu rada. Mi smo prošle godine ostvarili najbolji rezultat ikada kada su u pitanju bruto domaći proizvod, izvoz i javni prihodi, što me čini posebno ponosnim.

Novalić je kazao da su u 2021. godini federalna ministarstva pripremila 81 zakon, od čega je 36 usvojeno na Vladi.

Nakon izlaganja Novalića uslijedila je rasprava.

- Ponovo smo čuli hvalospjeve Vlade o njoj. Evo neka građane pitaju šta misle o radu Vlade FBiH. Nas ne interesuje šta će i gdje će rad vlade svrstati bilo koja međunarodna organizacija. Nas i vas treba da interesuje šta građani misle, a ne šta misle tamo neki stranci. Nažalost, ponovit ću da mi nemamo u FBiH trenutno aktivnu niti jednu jedinu mjeru koja ima za cilj olakšavanje posljedice enormne inflacije, poskupljanje, koja je došla iz Vlade FBiH koja se odnosu na sve građane.

Šta nas briga za statistiku koliko je Vlada usvojila zakona. Očekujem da kažete šta će raditi Uprava za inspekcijeske poslove FBiH i danas imamo 10 analitičara koji kažu da nije normalno da je ovolika cijena dizela i benzina u maloprodaji. Kontroliše li iko zašto je maslac više od devet KM? Imate li vi u Vladi dodir sa stvarnosti? Šta radite da olakšate građanima? - pitao je Damir Mašić.

Nazadovanje iz godine u godinu 

Kazao je da ne bi bilo ograničenja marži od ranije da Vladu na to nije "natjerao" SDP sa svojim prijedlogom.

Zastupnica Sabina Ćudić (Naša stranka) je kazala da se razlikuju izvještaj Vlade FBiH od izvještaja Ureda za reviziju federalnih institucija.

Za riječ se javio i zastupnik Dževad Adžem (DF).

- Mi diskutujemo o radu Vlade FBiH a Parlamet FBiH je taj koji je imenovao Vladu, a mi smo predstavnici građana. Opozicija u Parlamentu FBiH se bavila trivijalnim stvarima bez konkretnih rješenja. Vlada pravi četverogodišnji reprogram rada, ništa se radikalno nije desilo, kontstatanta je da Vlada drži glave građana FBiH iznad vode.

Nazadujemo iz godine u godinu. Govorimo da imamo mali javni dug, a zašto on ne bude u interesu građana. Zašto ne dignemo dvije milijarde i zaposlimo 50 hilja ljudi!? Šta će sada Goraždu bazen, to je sada gerijatrija jer mladi odlaze. Vlada nije imala proaktivne mjere, već reakcije na krize. Za ministarstvo sigurosti ne pitajte ministarstvo već građane. Ljudi se zaključavaju. Porasla je prodaja ulaznih vrata sa onih pet brava - kazao je Adžem.

VEZANI TEKST - Novalić godinama šalje urgencije, rukovodstvo Doma naroda ne želi dati na glasanje zakon bitan u borbi protiv korupcije

Mirsad Čamdžić (Naša stranka) je svoje izlaganje počeo vicem.

- U jednoj dugo mračno ulici gdje postoji samo jedna svjetiljka stoji čovjek i nešto traži, Prilazi mu drugi čovjek i pita šta radi, a on mu odgovara: Izgubio sam ključeve pa ih tražim. A prolaznik ga pita gdje ih je izgubio, a on mu odgovara: Stotinjak metara dole. Prolaznik mu govori: "Pa zašto ih tražiš ovdje, umjesto dole"? Ovaj mu odgovara: "Ovdje se bolje vidi" - ispričao je vic Čamdžić i dodao kako mu to liči na premijerov izvještaj.

Zastupnik Ivan Boban je potom javi za riječ.

Đuđa i nevidljiva Vlada, u Trst po farmerke 

- Maloprije sam pričao sa kolegama koje gravitiraju prema Hercegovini dolje postoji jedno mistično biće koje s vremena na vrijeme ulazi u kokošnjica i odnosi kokoške. To je mistično biće. Svi pričaju o njemu ali niko ga nije vidio. Za neke je to kuna ili u Hercegovini zvani Đuđa. Svi pričaju o njemu a niko ga nije vidio. tako je i sa našom Vladom, Svi pričaju o njoj a niko je nije vidio. Ja sam četiri godine ovdje zastupnik i ovdje s moje desne strane je mjesto gdje bi sjedili ministri. Pola ih ne znam. Vidim ih s vremena na vrijeme u novinama, na medijima - rekao je Boban.

Kada su zastupnici završili sa raspravom, Novalić je izašao za govornicu.

- Mašić je rekao da su nas oni natjerali na ograničenje a mi smo to dva-tri mjeseca pregovarali sa RS-om. Ta mjera je morala biti harmonizirana i obuhvata 35 proizvoda uključujući naftu i naftne derivate i nismo ni primijetili da su oni nešto predložili.

VEZANI TEKST - Vlada osigurala novac, Novalić urgirao: Ko koči uspostavu odjela Suda i Tužilaštva FBiH koji bi sankcionirali korupciju

I bilo bi me strah primijeniti to jer oni kada su prije rata predlagali, ja sam po farmerice išao u Trst zbog ograničenja cijena, po sir u Mađarsku, po kafu u Austriju i tada sam imao goriva 42 litre mjesečno. Ne daj Bože da se to vrijeme vrati. Ima ograničenje i u Hrvatskoj i u Srbiji. Ali, u Hrvatskoj danas jutros je gorivo benzin, 4,06 KM a kod nas je prosječno cijena 3,56 KM - kazao je Novalić i dodao:

- Dakle, 50 feninga manje. Zatim, 3,71 KM je dizel kod nas, a u Hrvatskoj za 59 feninga skuplje. Molim za pažnju, ja sam vas slušao. A oni imaju četvrtinu nafte koju vade iz svojih izvora. Toliko o ograničenju cijena. I ja bih ograničio na 4,30 KM kako je ograničio Plenković, a onda bi mi stvarno prošli loše. Ja uopće ne gledam šta radi SDP jer prijedlog nije bio konstruktivan. Nekada je ovdje sjedio Slaviša Šućur i on je jako bio konstruktivan i slušao sam šta on govori.

Replicirao je i Sabini Ćudić.

- Sabina je radila performans, nisam našao nijedan glagol u tome, tako da nemam šta ni odgovoriti. Završit ću sa Čamdžićem, imam puno viceva na temu njegove frizure, ali neću ih ovdje ispričati - kazao je Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.