open-navfaktor-logo
search
Zbog HDZ-ove blokade
Zastupnici pozivaju Schmidta i međunarodnu zajednicu da nametnu odluku kojom bi se osigurala sredstva za izbore
Nižu se brojne reakcije nakon što su ministri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine glasali protiv odluke o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora koji su zakazani za 2. oktobar 2022.
17.05.2022. u 17:35
get url
text

Zastupnik Naše stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH Damir Arnaut smatra da je današnja odluka Vijeća ministara BiH da ne odobri sredstva za održavanje izbora "nesumnjivo izraz težnji HDZ-a da blokira i opstruiše demokratske procese dok ne dobije promjenu Izbornog zakona po svojoj volji".

- Dosad su krali glasove, a sad pokušavaju da nam ukradu i pravo glasa. To je nedopustivo. OHR ima ovlasti da nametne izdvajanje sredstava, ali pozivamo ih da pored toga i smjene Dragana Čovića s pozicije predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH. Opće je poznato da HDZ ministri i zastupnici ne smiju ni zapisnik usvojiti bez njegovog naloga, te nema sumnje da je upravo Čović direktni nalogodavac ove blokade - navodi Arnaut.

To je, prema njegovim riječima, opasan čin i radi se o udaru na Ustav BiH i otvoreno kršenje Izbornog zakona BiH, te je pozvao CIK BiH da pred nadležnim Tužilaštvom pokrene postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja odgovornih za opstrukciju izbora.

Također, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH Dženan Đonlagić ocijenio je da današnje protivljenja ministara iz HDZ-a odluci da Vijeće ministara BiH odobri novac za oktobarske izbore jeste konačan i jasan dokaz da HDZ BiH vodi antidejtonsku politiku suspendiranja građanskih izbora.

- HDZ BiH svojim djelovanjem i upornim blokadama dokazuje da može biti i destruktivniji čak i od onih koji se nalaze na crnim listama State Departmenta i sankcijama Velike Britanije. Danas su pale sve maske! HDZ i formalno koristi državne institucije s ciljem blokade održavanje izbora u oktobru ove godine - saopćio je Đonlagić.

VEZANI TEKST - HDZ-ovi ministri spriječili donošenje odluke o finansiranju Općih izbora, Bevanda "osuo paljbu"

Đonlagić je pozvao visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta navodeći kako sada on ima obavezu da nametne odluku kojom bi se osigurala sredstva za održavanje izbora.

Uslijedila je i reakcija SBB-a koji su, kako tvrde, razočarani stavom ministara iz HDZ-a.

- To znači da nema novca za izbore i u konačnici da izbora neće ni biti. U svakom slučaju, to je za nas kao SBB apsolutno neprihvatljivo, smatramo da se izbori moraju održati, jer niko nema mandat građanima oduzimati demokratsko pravo glasa i biranja, bez obzira na sve političke prepreke i turbulencije - naveli su u saopćenju.

Očekuju od međunarodne zajednice, odnosno OHR-a, dodaju oni, da se uključi u rješavanje nastalih problema.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.