open-navfaktor-logo
search
Stigli amandmani
Zastupnici traže veće plaće za zaposlene u institucijama BiH; Mehmedović: Moguće da budžet i padne
Amandmanima na ovogodišnji predloženi budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza zastupnici traže veće plaće zaposlenim u institucijama BiH, novac za pomoć Unsko-sanskom kantonu u rješavanju migrantske krize, više novca za sportiste i institucije kulture...
22.07.2021. u 07:58
get url
text
get url
text

Na prijedlog budžeta stiglo je osam amandmana o kojima će biti riječi u utorak na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Uputili su ih Klub zastupnika SDA, Denis Zvizdić koji je sada samostalni zastupnik te Jasmin Emrić, zastupnik A-SDA.

Zastupnici SDA tako su predložili oko 10,85 miliona KM veći budžet za bruto plaće i naknade, konkretnije za povećanje osnovice za plaće zaposlenim u institucijama BiH. Istovremeno je, između ostalog, predviđeno umanjenje tekućih transfera i pet miliona KM manje sredstava za borbu protiv pandemije koronavirusa.

VEZANI TEKST - Većina institucija BiH povećala troškove: Trebaju više novca za zapošljavanje, putovanja, vozila, namještaj

Kako nam je kazao zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović, postoji mogućnost da budžet bude i oboren ukoliko ne bude prihvaćeno povećanje osnovice za plaće.

- Imaju rezerve. Predloženo je povećanje osnovice za plaće da ne napravimo kadrovski pomor u institucijama BiH. Pa niko neće da se prijavi na konkurse zbog niskih plaća. To je trebalo Predsjedništvo BiH da riješi, ne da prebacuje nama. Pa granični policajac za 800 KM ide na teren i hrani porodicu – rekao je Mehmedović.

Odgovorio je da ako ne prođu ovi amandmani, oni neće glasati za budžet.

- Vrlo je moguće da će budžet i pasti – dodao je Mehmedović.

Prema predloženim amandmanima Kluba zastupnika SDA, Ministarstvo finansija i trezora BiH ovaj iznos od oko 10,85 miliona KM treba rasporediti tako da za posljednjih pet mjeseci ove godine obračuna plaće po osnovici 498,10 KM, dok će za prvih sedam mjeseci 2021. godine plaće biti obračunate po trenutno važećoj osnovici u iznosu od 475,69 KM s obzirom na to da budžet za ovu godinu još nije usvojen.

- Namjera je poboljšati socijalni status uposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine. Predloženo povećanje osnovice predstavljalo bi vraćanje iste na nivo iz 2012. godine, te djelimično usklađivanje sa ličnim primanjima zaposlenih u organima državne uprave u entitetima Bosne i Hercegovine – navedeno je u obrazloženju.

VEZANI TEKST - "Naređeno" povećanje najnižih plaća policajaca i vojnika, Krvavac kaže: To čekamo od 2009. godine

Osim Kluba SDA, amandman je predložio Jasmin Emrić (A-SDA) koji traži da se za tri miliona KM "skine" sa tekuće rezerve i prebaci Vladi USK za nabavku materijalno-tehničkih sredstava i subvencioniranje troškova koji nastaju radi praćenja i upravljanja migrantskom krizom.

Zvizdić je pak zatražio smanjenje tekuće rezerve za oko 1,54 miliona KM koji bi bili raspoređeni za reprezentativne selekcije, sportske klubove i sportiste pojedince iz BiH za pripremu nastupa na međunarodnom takmičenju, kao i za one koji ostvare vrhunski rezultat na međunarodnom takmičenju.

Tražio je i smanjenje tekućih izdataka i nabavke opreme Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za 300.000 KM u "korist" sigurnih kuća (50.000 KM više), organizacija osoba sa invaliditetom (50.000 KM više), udruženja porodica nestalih (50.000 KM više), te da za aktivnosti prema dijaspori bude izdvojeno 150.000 KM.

Zvizdić je predložio i "da se 400.000 KM uzme od Parlamenta BiH i to od planirane nabavke opreme, a da se taj novac preusmjeri Ministarstvu civilnih poslova BiH za projekte institucija kulture i za projekte bilateralne saradnje u oblasti nauke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.