open-navfaktor-logo
search
Manje novca KS
Zastupnici usvojili dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojene su dopune Zakona o pripadnosti javnih prihoda, kojima, ukoliko se usvoje i u Domu naroda FBiH, omogućava provedba prethodno usvojenih izmjena Zakona, a time umanjuje koeficijent Kantonu Sarajevo sa dva na 1,5.
27.04.2022. u 12:48
get url
text

- Dopuna zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH ima veze sa prethodnom izmjenom Zakona i sa revidiranjem koeficijenta za Kanton Sarajevo. Imamo situaciju da je 2014. godine isti zakon dopunjen članom 12a koji je definirao da Ministarstvo finansija godišnje donosi propis kojim određuje učešće lokalnih zajednica, kantona i direkcija za ceste. Zbog tog člana koji je nedopunjen Federalno ministarstvo finansija ne može provesti nedavno usvojene izmjene Zakon o pripadnosti javnih prihoda. Zato smo predložili dopune koje omogućavaju primjenu - rekao je jedan od predlagača dopuna Salko Zildžić.

VEZANI TEKST - Zakon o pripadnosti javnih prihoda ponovo u Parlamentu FBiH, traži se primjena već u ovoj godini

Novac koji će se umanjiti Kantonu Sarajevo, (godišnje 86 miliona KM) podijelit će se drugim kantonima, ali primjena kreće od trenutka stupanja na snagu predloženih dopuna i ne može se primjenjivati retrokativno. Da bi dopune uopće stupile na snagu, treba ih prethodno potvrditi Dom naroda FBiH.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.