open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnički dom usvojio budžet FBiH za 2020. godinu, koji iznosi blizu pet milijardi KM
Sa 54 glasa "za" na današnjoj sjednici Zastupničkog doma FBiH usvojen je budžet FBiH za 2020. godinu, a konačnu riječ o budžetu sutra će dati Dom naroda FBiH 
18.12.2019. u 12:56
get url
text

Zastupnički dom Parlamenta FBiH sa 54  glasa "za" usvojio je danas budžet FBiH za 2020. godinu koji je blizu pet milijardi KM. Na ovaj zakon su bila uložena 34 amandmana i Vlada FBiH je većinu amandmana odbila. Danas su usvojene i izmjene više zakona i to Zakona o trezoru, doprinosima, budžetima u FBiH, kao i Zakon o izvršavanju budžeta FBiH za 2020. godinu.

Prijedlog budžeta FBiH za 2020. godinu ukupno iznosi 4.954.392.401 KM i odnosu na važeći budžet veći je za 83 posto ili 2,25 milijardi.KM. Osnovni razlog uvećanja budžeta je integracija Federalnog zakona za penzijsko i invalidsko osiguranje u budžet FBiH, čiji Finansijski plan za 2020. godinu iznosi oko 2,4 milijarde KM.

Doprinosi za PIO su planirani u iznosu od 2,074 milijardi KM, a postaju prihod budžeta, i od 1. januara će se uplaćivati na Jedinstveni račun trezora, a rezultat je nastavka rasta prihoda od direktnih poreza i doprinosa usljed nastavka ekonomskog rasta i fiskalne discipline.

U budžetu FBiH za 2020. godinu planirano je 50 miliona KM za implementaciju Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, za isplatu osnovne egzistencijalne novčane pomoći. Transfer za raseljene osobe i izbjeglice je sedam miliona KM. Za sanaciju zdravstvenih ustanova je predviđeno 30 miliona KM i ova stavka je povećana za 24 miliona KM.

Transfer nižim nivoima vlasti je 21 milion KM, a u prošloj godini je bio 18 miliona KM. Za nastavak finansiranja izgradnje putne infrastrukture, odnosno, cesta i autocesta, predviđeno je 115 miliona KM.

Za vansudske nagodbe po tužbama državnih službenika je planirano 14 miliona KM, a za stambeno kreditiranje mladih 15 miliona KM i isto toliko će izdvojiti Union banka.

U budžetu za narednu godinu je planirano i 20 miliona KM za implementaciju zakona o zaštiti porodica sa djecom. Inače, ovaj zakon se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri. 

Zastupnici su danas usvojili i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu i procjenu plana za 2021. i 2022. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu.

Usvojen je i Prijedlog  odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu i Odluka o načinu izvršavanja Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu. 

Usvojen je i Prijedlog Finansijskog plana-budžeta FERK-a za 2020. godinu.

Imenovani su i članovi Komisije za vrijednosne papire FBiH u kojoj su Esad Dželilović predsjednik, zamjenik je Matej Živković a članovi su Amir Ibrović, Adnan Zukić i Romeo Zelenika. Nakon toga je današnja sjednica završena. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.