open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zastupnički dom usvojio Vladin zakon o ekonomskim mjerama za sanaciju posljedica koronavirusa
 Na vanrednoj online sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta usvojen je Vladin prijedlog ekonomskih mjera. 
23.04.2020. u 23:03
get url
text

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa prvobitno nije dobio podršku. Glasalo je 45 zastupnika "za", 21 protiv, osam je bilo suzdržanih. Ali se provjeravalo da li su svi glasali, odnosno da li su svi glasovi registrirani, imajući u vidu da se sjednica održava online i da ima i tehničkih problema pri glasanju.

Alma Kratina, kao i Samer Rešidat, tražili su pauzu radi konsultacija unutar Kluba DF-a, ali to nije odobreno jer je protivno Poslovniku o radu da se vrše konsultacije tokom samog glasanja. 

Međutim, nakon pojedinačnog izjašnjavanja, ipak je 50 zastupnika bilo "za", a 25 protiv te 10 suzdržanih, tako da je zakon ipak dobio podršku Zastupničkog doma. 

Većina amandmana nije dobilo podršku, nije ih podržala Vlada, a kasnije ni Zastupnički dom. 

Zastupnici su večeras sa 58 glasova odobrili i Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta. Protiv je glasalo 13 zastupnika, dok je devet bilo uzdržano.

Rebalansirani budžet ukupno iznosi 5,5 milijardi KM, što je za 11 posto više od dosadašnjeg ukupnog iznosa, obrazložio je zastupnicima tokom dana na ovoj sjednici federalni premijer Fadil Novalić.

Potrebno je da se o ovome izjasni i Dom naroda Federalnog parlamenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.