Bagdad

Zatvoreni uredi osam televizija i pet radio stanica

Objavljeno: 25.11.2019. u 10:15

Navedeno je kako su ove odluke u suprotnosti s Ustavom i zakonima koji garantuju slobodu medija i štampe

Iračka nacionalna komisija za komunikacije i medije odlučila je zatvoriti urede osam satelitskih kanala i pet radio stanica zbog "kršenja pravila profesionalnog rada", a za pet satelitskih kanala poslala je upozorenje, javlja Anadolija.

Na sastanku Upravnog odbora Komisije donesena je odluka o zatvaranju ureda saudijske televizije "El-Kades", libanske televizije ANB, televizije NRT sa sjedištem u Regionalnoj kurdskoj upravi na sjeveru Iraka, te kanala Dicle, Es-Sharkiyye, El-Felluce, Er-Rashid te "Ovo je Bagdad". 

Pomenute televizije zatvorene su na period od tri mjeseca, a ista odluka važi i za pet radio stanica, među kojima i "El-Hurra Irak", sa centrom u SAD-u. Udruženje za zaštitu slobode medija izrazilo je duboku zabrinutost zbog ovakvog koraka Komisije. Navedeno je kako su ove odluke u suprotnosti s Ustavom i zakonima koji garantuju slobodu medija i štampe.

Udruženje je pozvalo Vladu da poništi ove odluke, te da se, kako su istakli, "obustave odluke kojima se zatvaraju usta".

 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije