open-navfaktor-logo
search
A ko štiti bh. građane
Zaustavljen na granici: Feđa Isović pojasnio šta se desi kada iz Trebinja preko Neuma kreneš u Rovinj
Feđa Isović, uspješni bh. scenarista, danas je doživio nimalo ugodnu situaciju tokom poslovnog puta u Rovinj, a svoje iskustvo sa hrvatskom policijom je podijelio u postu na Facebooku. 
28.06.2021. u 14:10
get url
text

- Ponižen i umoran, vraćen sa hrvatske granice u Neumu na putu za Rovinj. Ima li ova naša država snage, volje, da protivmjerama zaštiti ovo malo ponosa što je ostalo našim građanima – pita se na svom profilu na Facebooku bh. scenarista Feđa Isović.

Kontaktirali smo ga kako bi nam pojasnio cijelu situaciju i razlog njegovog razočarenja.

- Krenuo sam jutros iz Trebinja za Rovinj, gdje sam imao poslovni sastanak sa svojim producentom Davorom Pušićem. Trebao sam da spavam u njegovoj kući u Rovinju. Vakcinisan sam još u aprilu i imam potvrdu o obje vakcine. Ušao sam u Hrvatsku na prijelazu Ivanica Brgat. Onda sam došao do Neuma, gdje granični policajac na prijelazu nije htio da me pusti prema Splitu. Rekao mi je da moram imati uplaćen smještaj u Rovinju. Kazao sam mu da idem službeno, a on mi je odgovorio da u tom slučaju moram imati potvrdu o tome, inače u Hrvatskoj mogu biti samo 12 sati. Onda sam mu rekao da to nema logike jer mi iz Trebinja do Rovinja treba devet sati. Za 12 sati ne mogu da obavim i da se vratim. Da je to fizički neizvodljivo – govori nam Isović.

Scenarist popularne humorističke serije "Lud, zbunjen, normalan" dodaje da ga hrvatski policajac i dalje nije htio pustiti.

- Prerovio mi je cijeli automobil. Gepek i sve ostalo. Da su me vratili kada sam se pojavio na granici na Ivanici, to bi za mene bio daleko manji problem, jer bi se vratio za 10 minuta. Došao sam do Neuma poslije 90 minuta vožnje i tada su me zaustavili na graničnom prijelazu prema Splitu. Tek tada su mi rekli da ne mogu da nastavim dalje. To je potpuno suludo i mislim da se tako odnose samo prema našim građanima, jer naša država nije u stanju da uradi protivmjere kako bi nas zaštitili. To se sigurno ne dogodi ni Njemcima, ali ni građanima Srbije. To se dešava samo jednom dijelu građana Bosne i Herecegovine koji imaju bh. pasoš. Dosta građana ima hrvatski pasoš, a mi koji imamo samo bh. dokumente smo izgleda građani desetog reda. Policajac mi je rekao da na taj način štiti Hrvatsku i ne znam kako je štiti. Valjda nije dovoljno što ću biti u restoranima u Hrvatskoj, nego moram da platim hotel iako mi on ne treba jer sam imao smještaj – kazao je vidno ljuti i razočarani Isović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.