open-navfaktor-logo
search
Nova pravila
Zavjese postavljene između studenata nakon talibanske uredbe o segregaciji
Afganistanski studenti različitih spolova morat će sjediti u učionicama podijeljenim zastorima, odvojeni  jedni od drugih prema naredbama talibana, stoji u izvještajima lokalnih medija koji kruže internetom.
06.09.2021. u 13:44
get url
text

Osim dekreta fundamentalističke grupe koji traži od žena da obavezno nose nikab na privatnim univerzitetima, nova konzervativna pravila predviđaju da studenti i studentice koji pohađaju fakultete moraju sjediti u odvojenim odjeljenjima ili s razdjelnikom/zastorom između njih kako bi se spriječio kontakt.

Fotografija koju je tvitovao afganistanski novinar Tamim Hamid prikazuje novi raspored sjedenja u učionicama na jednom od univerziteta u Kabulu, prenosi India Today. 

Talibani su čak navodno priznali da njihovi naoružani pripadnici "nisu obučeni za suživot sa ženama u javnom prostoru niti za ophođenje prema ženama s poštovanjem". 

Prema posljednjim izvještajima, dokument koji su izdali talibani detaljno opisuje pravila za univerzitetske učionice za one koji pohađaju nastavu, s velikim insistiranjem na razdvajanju studenata različitog spola u kampusu.

To pravilo će se primjenjivati i na privatnim univerzitetima u zemlji, a pravilo nalaže da bi studenti i profesori trebali biti istog spola, tj. nastavnici moraju podučavati studente, a nastavnice studentice.

Žene u Afganistanu su već pokrenule kampanju protiv ovih odredbi jer su donesene na po njima pogrešnim osnovama. Dolazak talibana na vlast također je ozbiljno ugrozio mobilnost žena u javnosti, a talibani su odmah po uspostavi vlasti "savjetovali žene da rade od kuće dok se ne uspostave procedure vezane za žene".

Također, očigledan problem za dalje školovanje žena predstavlja i činjenica da je broj nastavnica i profesorica u Afganistanu mnogo manji od broja njihovih muških kolega. 

Dokumenti i odredbe koje su izdali talibani navode da samo stariji profesori i nastavnici 'dobrog karaktera i morala', pored nastavnica, mogu podučavati žene na univerzitetima.

Prema izvještaju AFP-a, žene studentice također moraju završiti nastavu pet minuta ranije od muškaraca kako bi se spriječilo njihovo susretanje i druženje prilikom izlaska iz učionica i kampusa. 

Prošlog mjeseca talibani su zabranili zajedničko obrazovanje u Heratu, tvrdeći da je to "korijen svakog zla u društvu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.