Erdogan je putem videokonferencije prisustvovao ceremoniji povodom završetka treće četvrtine radova na gradnji tijela brane Yusufeli, u turskom gradu Artvinu.Tijelo brane ima visinu od 275 metara što je čini najvisočijom branom u Turskoj, koja će ujedno u svojoj kategoriji biti i treća po visini brana u cijelome svijetu. Riječ je o brani koja ima kapacitet da energijom obezbijedi 2,5 miliona ljudi. Erdogan je kazao kako brane imaju simboličnu važnost u razvoju Turske. Prema njegovim riječima, u Turskoj je 2003. godine bilo svega 276, a u posljednjih 18 godina izgrađeno je još 585 brana.

- Brana Yusufeli je u potpunosti djelo naših inženjera i njen doprinos našoj ekonomiji godišnje će iznositi 1,5 milijardi lira - rekao je Erdogan, te dodao:


- Prije 2003. godine u našoj zemlji izgrađeno je 105 hidroelektrana koje snagu vode pretvaraju u električnu energiju. U posljednjih 18 godina u našoj zemlji smo izgradili još ukupno 576 hidroelektrana.


Istakao je kako je na postojećih 228 formirano još 319 jezera, ukupno su bila 84 rezervovara za pitku vodu, a u pogon je pušteno još 247.

- Također smo povećali broj sistema za navodnjavanje i postrojenja za zaštitu od poplava za dva puta. Stoga smo proveli veliku mobilizaciju ulaganja kako bismo osigurali najučinkovitije korištenje turskog vodenog potencijala - poručio je Erdogan.