open-navfaktor-logo
search
Plaćena 31 milion KM
Zbog neadekvatnog izvođenja radova trebaju "popravke" na zgradi institucija BiH u Sarajevu
Služba za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine planira djelomičnu rekonstrukciju Zgrade prijateljstva između BiH i Grčke, u kojoj je smješten veći broj državnih ministarstava i drugih institucija, jer su na parapetima utvrđeni gubici toplotne energije zbog neadekvatnog izvođenja radova.
11.10.2022. u 08:06
get url
text
Zgrada prijateljstva BiH i Grčke

Potpuna obnova ove zgrade, koja je bila uništena tokom granatiranja Sarajeva 1992, počela je 2006. i završena je 2008. godine, te je koštala 31 milion KM.

- Izradom audita energetske efikasnosti utvrđeni su gubici energije na prostorima parapeta na cijelom objektu zbog neadekvatnog izvođenja, tj. u potpunosti su bez termoizolacije. Kako bi se smanjili ovi gubici u energiji te poboljšao kvalitet samog prostora, potrebno je u potpunosti demontirati stare klupice, utopliti parapet te postaviti novu oblogu. Projekat se sastoji od dvije faze: izrada glavnog (ili izvedbenog) projekta te izvedbe radova – piše u Programu rada Službe za zajedničke poslove institucija BiH za 2023. godinu.

Služba za zajedničke poslove BiH, plan rada 2023.

Za rekonstrukciju i investicijsko održavanje objekata institucija BiH planirano je 660.000 KM, a tu je uključeno i ovo utopljavanje parapeta.

Parapet je, između ostalog, dio zida ispod prozorskog otvora.

Od Službe za zajedničke poslove smo zatražili odgovore na pitanja ko je bio izvođač radova obnove Zgrade prijateljstva između BiH i Grčke te da li je po ugovoru i tadašnjim propisima bio obavezan ugraditi termoizolaciju u parapet. No u Službi to nisu znali.

- Služba za zajedničke poslove institucija BiH nije bila uključena u realizaciju projekta rekonstrukcije Zgrade prijateljstva između BiH i Grčke tako da nemamo podatke o izvođaču kao i ugovor o izvođenju radova. Služba je preuzela objekat na održavanje i upravljanje dvije godine nakon završetka radova i prilikom detaljnog energetskog pregleda ustanovljeni su toplinski gubici na parapetima, a uzrok tome može biti što nema dovoljno termoizolacije ili je tehnički neadekvatno postavljena – odgovor je Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Ipak nije bilo teško pronaći podatke da je ugovor za rekonstrukciju ove zgrade potpisan sa grčkim Domotechnikijem S.A. i sarajevskim Unioninvestom, kao joint venturom, što predstavlja zajedničko ulaganje. Investitori su bili Vlada Grčke (više od 70 posto), te Vijeće ministara BiH. Za nadzorni organ izabrana je firma Aksa Zenica. Objekat je nakon obnove dobio upotrebnu dozvolu koju je izdalo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. 

Pitanja u vezi tvrdnji Službe za zajedničke poslove uputili smo i Unioninvestu na čijoj se web stranici među završenim projektima nalazi i ova zgrada, uz dvije preporuke ovoj kompaniji koje je potpisao tadašnji zamjenik ministra finansija i trezora BiH i nacionalni koordinator ovog projekta Fuad Kasumović.

- Rekonstrukcija je izvršena prema projektnom rješenju kompanije "Aksa" Zenica i obuhvatala je projektom predviđene građevinske, arhitektonske, zanatske i instalaterske radove. Svi radovi su izvedeni u skladu sa uslovima ugovora i zahtjevanim projektnim rješenjima - naveli su iz Unioninvesta.

Uioninvest, zgrada institucija BiH

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.