Radomir Tomić iz Stanara osuđen je u Okružnom sudu Banja Luka na 10 godina zatvora zbog krivičnog djela razbojništvo u sticaju sa krivičnim djelom oduzimanje i oštećenje tuđe stvari. On je opljačkao i pretukao svog stanodavca u ulici Frana Stupila u Banjoj Luci u decembru prošle godine.

Sud mu je za razbojništvo utvrdio kaznu od 9 godina i 6 mjeseci, a za oduzimanje i oštećenje tuđe stvari 8 mjeseci, pa mu je izrečena jednistvena kazna.

Istom presudom mu je izrečena mjera oduzimanje imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 100 KM.

Izricanju presude prethodio je sporazum o priznanju krivice.

Tomić je uhapšen 14. decembra prošle godine, a policija je za njim tragala nakon što je napao svog stanodavca u Banjoj Luci, opljačkao ga, te mu ukrao automobil.

Tomić je napao svog stanodavca P. S. (81) koji je spavao u svojoj sobi, stao mu nogom na grudi, a zatim ga nekoliko puta udario pesnicom i rukama stezao vrat.

Tomić je u decembru 1997. godine u pokušaju pljačke benzinske pumpe u Tedinom Hanu, općina Stanari, ubio radnika, a žrtva drugog razbojništva je starac sa područja mjesta Pojezna.

Nakon ta dva razbojništva, kao i pokušaja ubistva Tomić je osuđen na jedinstvenu kaznu od 20 godina koju je djelimično izdržavao u Foči i Doboju.