open-navfaktor-logo
search
Izdato upozorenje
Zbog sigurnosne prijetnje blokiran kompleks američkog Kongresa
Sigurnosne snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) blokirale su područje oko zgrade Kongresa zbog prijavljene vanjske sigurnosne prijetnje.
18.01.2021. u 17:31
get url
text

Novinari akreditirani unutar Kongresa javljaju da je unutar kompleksa izdato upozorenje ljudima da samostalno ne napuštaju zgradu Kongresa, niti prilaze vanjskih prozorima.

- Blokirani su svi prilazi i izlazi iz svih zgrada zbog vanjske sigurnosne prijetnje - navodi se u kratkom saopćenju koje je objavila administracija Kongresa.

Uporedo s tim, evakuirano je i područje na kojem su bile u toku pripreme za probu ceremonije inauguracije novog američkog predsjednika Joea Bidena koja će se održati u srijedu.

Nedaleko od Kongresa prijavljen je i požar, a sa tog mjesta se dizao dim koji se vidio i iz zgrade Kongresa.

Vašingtonska Vatrogasna služba na Twitteru je saopćila da je požar izbio pod mostom u obližnjem kvartu i da je ugašen. U saopćenju se navodi da u požaru nije bilo stradalih.

Kompleks Kongresa, odnosno zgrada Kapitol Hill, trenutno ima svojevrsni status vojne zone unutar koje se priprema inauguracija novog američkog predsjednika Bidena. Kompleks je ograđen barijerama, uključujući i zgradu Vrhovnog suda.

Zgrada Kongresa je bila poprište velikih nereda koji su izbili 6. januara kada su pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa provalile unutar zgrade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.