open-navfaktor-logo
search
Poticaji
ZDK: Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca
Služba poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 600 KM za osobe sa visokom ili višom stručnom spremom u trajanju od 12 mjeseci i 600 KM za osobe sa srednjom i nižom stručnom spremom u trajanju od šest mjeseci
12.11.2019. u 14:34
get url
text

Odlukom Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) od 11. oktobra odobreno je učešće tog kantona u Programu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u 2019. godini. Radi se o programu kojeg je donio Federalni zavod za zapošljavanje, a čiji je nosilac realizacije JU Služba za zapošljavanje ZDK. Vlada je spomenutom odlukom za tu svrhu odobrila sredstva iz budžeta u iznosu od 100.000 KM.

Uime Vlade ZDK, ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković je 5. novembra potpisao Sporazum o međusobnoj saradnji na realizaciji spomenutog programa sa predstavnicima Federalnog zavoda za zapošljavanje i Službe za zapošljavanje ZDK, a današnjim objavljivanjem javnog poziva započela je njegova realizacija.

Programom je predviđeno zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih osoba dan prije prijave poslodavca na Javni poziv, sa završenom visokom ili višom stručnom spremom, uz zasnivanje radnog odnosa na period od dvanaest mjeseci, ili srednjom i nižom stručnom spremom uz zasnivanje radnog odnosa na period od šest mjeseci.

Služba poslodavcu mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 600 KM za osobe sa visokom ili višom stručnom spremom u trajanju od 12 mjeseci i 600 KM za osobe sa srednjom i nižom stručnom spremom u trajanju od šest mjeseci, a koji obuhvata dio troškova obaveznih doprinosa i/ili dio neto plaće.

Programom je, također, predviđeno i samozapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, odnosno sufinansiranje pokretanja njihovog biznisa. U tom slučaju Služba mjesečno isplaćuje/refundira iznos od 600,00 KM na period od 12 mjeseci bez obzira na stručnu spremu aplikanta. Za realizaciju Programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca predviđena su sredstva u iznosu od 200.000 KM, od čega 100.000 KM osigurava Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, a 100.000 KM Federalni zavod za zapošljavanje.

Javni poziv ostaje otvoren do utroška sredstava. Tekst javnog poziva sa obrascima za prijavu može se preuzeti na internet stranicama Zeničko-dobojskog kantona - www.zdk.ba, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.