open-navfaktor-logo
search
Saopćenje ZZJZ TK
Zdravstveni radnici će odlučiti da li će primiti prvu dozu AstraZeneca vakcine
Zdravstveni radnici će odlučiti da li će se vakcinisati prvom dozom vakcine AstraZeneca koje su Federaciji BiH donirane iz Srbije.
09.03.2021. u 15:09
get url
text

Stoji to u saopćenju proslijeđenom iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona (ZZJZ TK), nakon što dr. Vahid Jusufović, direktor Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, donio odluku da zdravstveni radnici ovog medicinskog centra neće primiti prvu dozu vakcine dok ne dobije pismene garancije da će ista količina doza istog proizvođača biti osigurana i za revakcinaciju.

VEZANI TEKST - Jusufović: Zdravstveni radnici u UKC-u Tuzla neće primiti vakcinu iz Srbije, ne želim se igrati zdravljem uposlenika

- Donirane vakcine iz Srbije, AstraZeneca, za potrebe Tuzlanskog kantona, bit će dostavljene u toku sutrašnjeg dana (10. marta) u količini od 1.000 doza, u Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, gdje će biti uskladištene. U korespondenciji predstavnika Ministarstva civilnih poslova BiH i savjetnika iz kabineta predsjednika Vlade Republike Srbije, koja nam je putem emaila dostavljena od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, navodi se da se do kraja marta ili početka aprila, u Srbiji očekuje nova pošiljka vakcine AstraZeneca od koje bi ta država za potrebe revakcinacije u FBiH izdvojila 5.000 doza. Predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH zatražio je službenu potvrdu od Srbije da će se osigurati dodatnih 5.000 doza vakcine za revakcinaciju u razdoblju od osam do 12 sedmica od isporuke prve donirane pošiljke vakcina AstraZeneca, za šta je dobio saglasnost savjetnika predsjednika Vlade Srbije – navodi se u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Iz ovog Zavoda ističu kako je jučer (8. marta) održan sastanak Odbora za koordinaciju provedbe Plana vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH (učestvovali Zavod za javno zdravstvo FBiH i svi kantonalni zavodi za javno zdravstvo) dogovoreno da Federalni dostavi kantonalnim zavodima zvanični dopis sa relevantnim podacima vezanim za potvrdu Srbije o dostavi vakcina AstraZeneca za drugu dozu.

- Zajedno sa dobijenim dopisom vakcine će, ranije utvrđenom raspodjelom, biti distribuirane ka zdravstvenim ustanovama (koje imaju osiguran hladni lanac, pošto se radi o vakcini koja se skladišti na temperaturi od dva do osam stepeni Celzijusa). Na osnovu zvanično dobijenih saznanja, vezanih za potvrdu dostave vakcina za revakcinaciju, zdravstvene ustanove će odlučiti da li će se vakcinisati prvom dozom donirane vakcine. U skladu sa ovom odlukom pristupit će se daljim aktivnostima vezanim za vakcinaciju – stoji u saopćenju Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.