open-navfaktor-logo
search
Građanski neposluh
Zdravstveni radnici u Mijanmaru prestali sa radom
Osoblje iz desetina bolnica širom Mijanmara prestalo je raditi u srijedu u sklopu rastuće kampanje građanskog neposluha, jednog od prvih organiziranih djela građanskog prkosa vojsci nakon što je svrgnula izabranu vladu Aung San Suu Kyi.
03.02.2021. u 14:12
get url
text

Zdravstveni radnici u 70 bolnica i medicinskih odjela u Naypyidawu, Yangonu i drugim gradovima rekli su da neće raditi pod vojnim režimom, optužujući generale da vlastite prioritete stavljaju iznad prioriteta običnih ljudi tokom pandemije.

VEZANI TEKST - Mijanmarska vojska steže obruč nakon poziva da se Aung San Suu Kyi oslobodi: "Oni su gomila čudovišta"

- Odbijamo se pokoriti bilo kojoj naredbi nelegitimnog vojnog režima koji je pokazao da nema nikakvog obzira prema našim jadnim pacijentima - kazali su organizatori.

Na Facebook stranici koja koordinira kapanju prijavljeno je gotovo 150.000 sljedbenika u samo 24 sata, piše The Guardian.

- Oni neće zaustaviti ovaj pokret dok se izabrana vlada ne vrati - rekao je Kyaw, hirurg iz opće bolnice West Yangon koji je stupio u štrajk.

- Uznemiren sam jer nisam s pacijentima, ali ne žalim, znajući da sam dao sve od sebe kako bih pomogao u borbi protiv pandemije - istakao je, te dodao da je dao otkaz u vladinoj bolnici u kojoj je radio.

Doktori umjesto toga liječe pacijente u njihovim domovima i na privatnim klinikama. Savez studentskih sindikata All Burma također je pozvao ostale vladine radnike na štrajk.

Nije bilo izvještaja o uličnim demonstracijama protiv vojske, ali bijes tinja u javnosti koja je pet desetljeća živjela pod represivnim vojnim režimom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.