Zelenski je rekao da će Ukrajina ispuniti svoje izvozne obaveze u pogledu isporuke žitarica i drugih prehrambenih proizvoda na svjetsko tržište.

- Jedno od glavnih pitanja o kojima smo danas razgovarali s Alexanderom De Crooom bila je naša inicijativa za žito iz Ukrajine. Belgija ju je podržala i već se pridružila obezbjeđivanju sredstava za humanitarne zalihe hrane - rekao je Zelenski nakon sastanka.

Ukrajinski predsjednik je kazao da će "takvim zajedničkim naporima milioni ljudi u najsiromašnijim zemljama Afrike i Azije biti spašeni od gladi".

- Ukrajina je uvijek bila i nastavit će biti garant globalne sigurnosti hrane, a čak i u teškim ratnim uslovima, ukrajinsko rukovodstvo radi na globalnoj stabilnosti - dodao je Zelenski.

Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru produžen je ranije ovog mjeseca za 120 dana, počevši od 19. novembra 2022. godine.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.