- U pismu sam naveo historijsku ulogu Alojzija Stepinca i katoličke crkve u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj u masovnom istrebljenju, prisilnom katoličenju Srba, Jevreja i Roma, ubijanju pravoslavnog sveštenstva i uništavanju crkava, te na njegovu podršku ustaškom rukovodstvu NDH. Podsjetio sam na činjenicu da je Stepinac bio upoznat sa postojanjem logora Jasenovac, tada poznatom i kao Aušvic Balkana, gdje je pobijeno 700.000 ljudi, prvenstveno Srba, zatim Jevreja, Roma i drugih antifašista, te da postoje izvori koji potvrđuju i da je posjećivao to stratište.

Kao primjer uloge katoličkog sveštenstva naveo sam i zločine počinjene pod komandom fratra Filipovića u banjalučkim selima Drakulić, Motike i Šargovac. Izrazio sam svoj protest, te stav da se nigdje, a posebno u Evropskom parlamentu, ne treba slaviti lik i djelo Alojzija Stepinca – rekao je Borenović.

Borenović je izrazio očekivanje da i drugi politički akteri izraze svoj protest zbog ove skandalozne konferencije, prvenstveno vladajuće strukture.

- Međutim, vjerovatno je previše to očekivati od onih kojima je HDZ, kojoj pripada Zovko, strateški partner. Upravo je Željana Zovko ta koja veliča i Dodika, govoreći: "Dodik je osoba koja može odluke provesti i do sada nikada nije iznevjerio dogovoreno s Hrvatima". On je taj koji se izdaje za patriotu, a godinama gradi strateško partnerstvo sa onima koji ne da nisu učinili ništa u interesu Srba prethodnih decenija, nego sada revizionističku historiju i politiku šire i Evropom.

Za očekivati je da i postupak Željane Zovko Milorad Dodik relativizuje, kao što je radio i povodom posjete Dragana Čovića Bleiburgu, koju je skandalozno opisao kao prihvatljivu jer i Srbi posjećuju Jasenovac. Veliki "rodoljub" je tada uspio da mjesto gdje su sustignuti pripadnici ustaškog, najmonstruoznijeg režima u Drugom svjetskom ratu, uporedi sa mjestom stradanja 700.000 nevinih Srba, Jevreja i Roma – rekao je Borenović.

Borenović kaže da je Dodik odavno dokazao da je agent hrvatskih interesa.

- Od predaje jasenovačke građe, nečinjenja u slučaju izgradnje skladišta nuklearnog i radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, ustupaka Hrvatskoj u slučaju Pelješkog mosta, prijateljstva sa hrvatskim predsjednikom Milanovićem koji Srbe naziva šakom jada, zabranjuje posjetu predsjednika Vučiću Jasenovcu, a sa kojim se sastaje istog dana kada je Milanović slavio ubijanje i progon Srba u zločinačkoj akciji "Maestral"... Mnogo je primjera koji pokazuju ko u čijem interesu radi – naveo je Borenović.