open-navfaktor-logo
search
Samit u Briselu
Željana Zovko u Evropskom parlamentu: Šta je sa milion Hrvata koji žive u BiH?
Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko učestvovala je u utorak u razmjeni mišljenja s predsjedavajućim parlamenata zemalja zapadnog Balkana tokom Samita u Evropskom parlamentu.
30.01.2020. u 12:25
get url
text
Zovko: Zastupnica u Evropskom parlamentu
Zovko: Zastupnica u Evropskom parlamentu

Predsjedavajući parlamenata iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije raspravljali su s članovima Odbora za vanjske poslove o evropskim mogućnostima zemalja zapadnog Balkana, a BiH su, podsjetit ćemo, predstavljali predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović.

Tokom rasprave, zastupnica Zovko je kao pregovarač Evropske narode stranke (EPP) za Rezoluciju o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji naglasila nadu kako će tokom predsjedanja Vijećem Evropske unije (EU), Republika Hrvatska imati značajnu ulogu u procesu otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Također je istaknula da sve zemlje zapadnog Balkana djeluju slušajući preporuke Evropskog parlamenta, osim BiH.

- Što se događa s BiH? Imamo četiri rezolucije Evropskog Parlamenta koje se odnose na BiH. Šta se događa s milion hrvatskih građana koji žive u BiH i željela bih pitati gospodina Zvizdića i gospodina Čovića kada će provesti rezolucije Evropskog parlamenta u BiH, naročito provedbu odluka Ustavnog suda – kazala je Zovko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.