Predsjedavajući parlamenata iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije raspravljali su s članovima Odbora za vanjske poslove o evropskim mogućnostima zemalja zapadnog Balkana, a BiH su, podsjetit ćemo, predstavljali predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović.

Tokom rasprave, zastupnica Zovko je kao pregovarač Evropske narode stranke (EPP) za Rezoluciju o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji naglasila nadu kako će tokom predsjedanja Vijećem Evropske unije (EU), Republika Hrvatska imati značajnu ulogu u procesu otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Također je istaknula da sve zemlje zapadnog Balkana djeluju slušajući preporuke Evropskog parlamenta, osim BiH.

- Što se događa s BiH? Imamo četiri rezolucije Evropskog Parlamenta koje se odnose na BiH. Šta se događa s milion hrvatskih građana koji žive u BiH i željela bih pitati gospodina Zvizdića i gospodina Čovića kada će provesti rezolucije Evropskog parlamenta u BiH, naročito provedbu odluka Ustavnog suda – kazala je Zovko.