open-navfaktor-logo
search
Pokret SPD
Željko Komšić: Ne mogu se pomiriti s činjenicom da smo kao društvo i zemlja podijeljeni
Ne želim da u BiH ostane na političkoj sceni budu samo etničke politike i nema alternative tim politikama, ne samo u političkom smislu, nego i u smislu sistema vrijednosti
29.06.2019. u 14:36
get url
text

Član Predsjedništva BiH i lider Demokratske fronte Željko Komšić na osnivačkoj skupštini Pokreta socijalne pravde i demokratije, koja je održana danas u Sarajevu, obratio se prisutnim, kazavši, između ostalog, da ga je "strah da lijeva, multietnička ideja, ne nestane sa ovih prostora".

-I da našu realnost, naš život, našu političku scenu, potpuno zauzme takozvana etnička politika kao sistem vrijednosti, i da se to desi što mi kao pojedinci nismo željeli napraviti jedan mali korak, da malo poturimo leđa kako bi ta ideja opstala i bila budućnost BiH - kazao je Komšić. 

Istakao je, također, da ne može da se pomori sa činjenicom da "smo mi kao zemlja i društvo podijeljeni i da je to prirodno stanje".

 - Na nama je odgovornost da nešto probamo da uradimo, da nam se ne desi, kao što se već dešava u našem susjedstvu, da priče o ljevici, o nekim normalnim društvima, više nema na političkoj sceni. Ne želim da u BiH ostane na političkoj sceni budu samo etničke politike i nema alternative tim politikama, ne samo u političkom smislu, nego i u smislu sistema vrijednosti. Nažalost u BiH danas postoji ta opasnost - rekao je Komšić.

Naglasio je da mu je žao što SDP-a danas nema u ovoj priči "bez obzira što bi mogao svašta da zamjerim i ljudima u toj stranci i rukovodstvu“.

- Iskreno mi je žao što ih nema. Izražavam nadu da će doći trenutak kada će i oni biti ovdje i da ćemo možda praviti jednu drugu priču, možda pametniji i mudriji, naučeni na svojim i tuđim greškama. Možda ćemo i to dočekati - rekao je Komšić, dodajući da treba ubijediti ljude u BiH da je ideja SPD-a realna i poštena, da u njoj nema ništa podlo i nije uperena protiv bilo koga, te da joj nije cilj bilo koga oslabiti.

Komšić je kazao da je prisustvovao dvijema historijskim šansama koje je BiH propustila, prva je Aprilski paket 2006. godine, a druga pobjeda SDP-a 2010. godine.

- I nakon 2006. i nakon 2010. etničke politike su ojačale. Da ne bi opet u nekom trenutku žalili za propuštenim prilikama, ja sam zato tu. Hoćemo li uspjeti, zavisi od toga koliko smo čestiti i pošteni u međusobnim odnosima, hoće li narod prepoznati čestitu i poštenu namjeru i koliko uspijemo ubijediti ljude u BiH da je ovo prava stvar i da se treba oduprijeti i SDA-u i HDZ-u i SNSD-u na nivou koncepta i graditi drugačiju zemlju – zaključio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.