open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Zeničanin Nenad Perović silovao Bošnjakinje u selu Dobrašina kod Rogatice
Tužilaštvo BiH je pročitalo iskaz u kojem je svjedokinja navela kako je nepoznati vojnik u rogatičkom selu tokom noći izveo oštećene osobe S-1 i S-2
14.09.2018. u 14:13
get url
text
Sud BiH

Svjedokinja Mujesira Vejspahić se, u izjavi datoj Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u februaru 2008., prisjetila ljeta 1992. godine, kada se, kako je rekla, sa ženama krila u rogatičkom selu Kozadre.

Tih dana, kako je kazala, selo je bilo opkoljeno i na izlasku iz kuće vidjela je nepoznate vojnike, koji su ih sproveli na obližnju livadu. Dodala je da su muškarci bili vezani žicom, a da je S-1 uspjela nagovoriti vojnika da odvežu njenog sina.

- Jedan vojnik iz Zenice nam je zabranio da uzmemo stvari. Rekao je da nam neće ništa trebati i da će nas ubiti, jer su njegovi u Zenici ubijeni... Neređeno nam je da krenemo niz put. Čula sam glasove vojnika, dozivajući su govorili da se oslobodi sprat kuće, riječima: "Evo bula da proberemo" - ispričala je svjedokinja.

Kazala je da su stigli u neko selo, gdje su smješteni u prizemlje kuće. U jednoj prostoriji su, kako je rekla, bile smještene mlađe žene s djecom, dok su u drugoj bile one starije. Tokom noći, posvjedočila je, njoj nepoznat vojnik došao je i odveo S-2, a kada se vratila, isti vojnik je kazao da izađe S-1.

- Sjećam se da je S-1, kad se vratila, spustila glavu, ali nisam vidjela je li plakala - dodala je ona.

Nenad Perović je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u noći između 2. i 3. augusta 1992. pomogao drugom vojniku da siluje oštećenu S-2 u selu Dobrašina, da bi u istoj noći sam izvršio drugi oblik teškog seksualnog nasilja nad oštećenom S-1.

Na ovom ročištu saslušan je Goran Jovičić, koji je naveo da je 2. augusta 1992. godine s terena došao kod roditelja u selo Dobrašina kod Rogatice. Dan kasnije, prema njegovom sjećanju, otišao je do svog imanja, koje je nekoliko metara udaljeno od kuće Bege Grabovice.

- Primijetio sam dvije-tri žene. Behiju Pašić sam prepoznao. Bilo je još žena okolo kuće, izlaze. Obučene normalno, u civilnoj odjeći. Pričao sam s Behijom. Pita me da joj pomognem, rekao sam da mogu jedino da im hranu donesem - izjavio je on.

Dodao je da ne zna ko je žene doveo u tu kuću, ali da su na tom području bili pripadnici VRS-a iz te mjesne zajednice.

Istakao je da je optuženog Perovića upoznao tokom rata, nakon što je došao iz Zenice.

Suđenje se nastavlja 12. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.