open-navfaktor-logo
search
Premijere
"Žetva" za 70. rođendan Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo
Premijerom baletne predstave "Žetva", kompozitora Borisa Papandopula, čiju koreografiju i režiju potpisuje Edina Papo, pod dirigentskom palicom Samre Gulamović, bit će obilježen 70. rođendan Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.
20.12.2021. u 09:09
get url
text

Prva premijera zakazana je za utorak, 28. decembar, u 19.30 i bit će upriličena za zvanice Narodnog pozorišta Sarajevo, a premijera na repertoaru je u srijedu, 29. decembra, i otvorena je za publiku.

Podsjećamo, paralelno sa Operom, 1946. godine, osnovan je mali baletni ansambl Narodnog pozorišta, ali se pravi početak rada sarajevskog Baleta veže za predstavu "Žetva", prvi balet kojeg su na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo 25. maja 1950. godine postavili kompozitor Boris Papandopulo, koji je tada djelovao u sarajevskoj operi, i čuvena ruska balerina Nina Kirsanova.

Sedam decenija postojanja sarajevskog Baleta obilježile su impozantne i značajne izvedbe te 150 premijera među kojima posebno mjesto zauzimaju praizvedbe djela domaćih autora.

Sedamdeset godina sarajevski Balet navršio je prošle godine, ali zbog pandemije proslava i obilježavanje su malo sačekali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.